Hopp til innhold

Spesialenheten henlegger Grønland-skyting

Spesialenheten for politisaker henlegger saken hvor en politibetjent skjøt og skadet en kvinne på Grønland i Oslo.

Kvinne skutt på Grønland i Oslo. Politiet og vitner på stedet.

Den 18. september ble en somalisk kvinne skutt og skadet av politiet på Grønland i Oslo. Spesialenhetens etterforskning konkluderer med at det ikke har skjedd noe straffbart.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Det var i september at en politibetjent skjøt og skadet en somalisk trebarnsmor i 30-årene på Grønland i Oslo, etter meldinger om at hun ville drepe barnet sitt. Kvinne ble sendt til sykehus med skuddskader i lysken.

Kvinnen er siktet for drapsforsøk.

«Handlet i tråd treningen»

Spesialenheten har siden etterforsket saken, slik de er pliktet til dersom noen blir skadet som følge av politiets arbeid. Nå har de konkludert med at politibetjenten som skjøt kvinnen, ikke har gjort noe straffbart:

«Spesialenheten kan ut fra omstendighetene ikke se at politibetjent A kan bebreides for at han handlet i tråd med den treningen han var gitt i å takle en direkte konfrontasjon med person med kniv.», heter det i vedtaket.

Sprikende vitneforklaringer

Vitner NRK har snakket med mener at politiet lett kunne ha tatt kniven fra kvinnen, i stedet for å løsne skudd.

I vedtaket fra Spesialenheten heter det at det er sprikende opplysninger fra personer som var vitner til hendelsen.

Politibetjenten som løsnet skudd mot kvinnen har forklart i avhør at «nå er det hun eller meg, eller mine tjenestemakkere, eller kan hun finne på å gå på gutten igjen», før han fyrte av.

Kvinnens bistandsadvokat Odd Ivar Aursnes Grøn har nylig fått avgjørelsen fra Spesialenheten.

– Jeg må nå gå gjennom vedtaket med min klient og vurdere om vi skal klage på avgjørelsen eller ikke, sier Grøn til NRK.

– Bekreftet at han gjorde det riktige

Advokat for politibetjenten som skjøt, Jens-Ove Hagen, sier at hans klent naturlig nok er fornøyd med avgjørelsen.

– Spesialenheten legger til grunn min klients forklaring og observasjoner han gjorde før han gikk til det skrittet å skyte. Han har hele tiden ment at han gjorde det riktige og det har han nå fått bekreftet.

Ifølge Hagen har politibetjenten opplevd mediedekningen som belastende.

– Han har opplevd etterforskningen som ryddig, men har hatt problemer med tendensiøse skriverier i mediene den første tiden etter hendelsen, sier Hagen.

Sjef for spesialenheten for politisaker Jan Egil Presthus sier til NRK at de ikke fant grunnlag for straffereaksjon mot politibetjenten.

– I en straffesak så skal mistenkte bedømmes ut ifra sin oppfatning av den faktiske situasjonen under handlingstidspunktet. Det som har kommet frem i etterforskningen har ikke gitt grunnlag for å sette hans oppfatning av situasjonen til side, sier Presthus.

Politiet i Oslo skjøt en kvinne som truet et barn med kniv. Foto: Fouad Acharki

Se video fra åstedet hvor en politibetjent skjøt og skadet en kvinne på Grønland i Oslo.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger