Sparket Nav-direktør beholder millionlønn

Joakim Lystad har fått sparken som Nav-direktør, men får ny jobb som spesialrådgiver. Han beholder lederlønnen på over 1,3 millioner kroner.

Joakim Lystad

NY JOBB: Nav-direktør Joakim Lystad, som nylig fikk sparken, blir overført til stilling som spesialrådgiver i Arbeids- og sosialdepartementet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) meddelte fredag at han har gitt Nav-direktør Joakim Lystad sparken.

– Det er summen av mange ting som er bakgrunnen for valget mitt, sier Eriksson til NRK.

Men Lystad blir ikke arbeidsledig. Han har nemlig fått ny jobb som spesialrådgiver i Arbeids- og sosialdepartementet.

Fortsatt 1,3 mill. i årslønn

Eriksson, som sparket Lystad fra direktørstolen i Nav, skal fortsatt være sjefen til Lystad. Det bekrefter departementet i en epost til NRK:

«Joakim Lystad blir overført til stilling som spesialrådgiver i Arbeids- og sosialdepartementet, og skal utføre arbeidsoppgaver etter nærmere avtale».

Lystad får beholde lønnen som er på over 1,3 millioner kroner i året.

«Han vil beholde stillingens basislønn i gjeldende delkategori. Dette utgjør p.t. kr 1 307 000, og han blir tilbakeført til Hovedtariffavtalen - og innplasseres på det lønnstrinn som tilsvarer dette beløpet», skriver departementet til NRK.

Avtroppende Nav-direktør beholder grunnlønnen

Tidligere Nav-direktør Joakim Lystad kommenterer sin avgang

Frp i opposisjon: – Urimelig

Dermed får Lystad goder som Frp, som i dag er i regjering, kritiserte kraftig da de var i opposisjon. Nåværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) var svært kritisk til vilkårene som politidirektør Øystein Mæland fikk da han gikk av som politisjef.

– Det framstår som urimelig at man tar med seg den høye lønna selv om man ikke lenger har en like viktig og ansvarsfull jobb, sa Solvik-Olsen den gang.

Og Mæland er ikke den eneste. Lønnskulturen har gjort at flere statlige toppsjefer har fått beholde millionlønnen etter at de har gått av: PST-sjef Janne Kristiansen fikk beholde lederlønningen på 1,3 millioner kroner da hun begynte som spesialrådgiver i Justisdepartementet.

Også Justisdepartementets tidligere toppledere Morten Ruud og Hans Olav Østgaard fikk beholde sjefslønningene sine da de gikk over til stillinger som spesialrådgivere.

Kan ikke kommentere

NRK har sendt flere spørsmål til departementet og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson. Departementet svarer at statsråden ikke kan kommentere innholdet i arbeidsavtalen til Lystad.

Lystad sier til NRK at han ville fortsette som Nav-direktør.

– Jeg skulle gjerne ha fortsatt i stillingen, men jeg tar statsrådens ønske til etterretning. Derfor går jeg av i dag, sier han.

– Jeg begynner i den nye jobben på mandag, sier Lystad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger