Hopp til innhold

Sparer ikke inn på julehandelen

Nordmenn er gjerne sparsommelige fra januar til november, men i desember snur vi nødig på krona. I år spår HSH at hver og en av oss vil bruke 10.000 kroner på julehandelen.

julemarked

Vi bruker 40 prosent mer penger i desember enn det vi gjør i månedene fra januar til november.

Foto: Matthias Schrader / AP

HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester, spår at vi i år vil svi av om lag 48,5 milliarder kroner på julehandelen. Dette er en økning på fem prosent fra 2009.

I desember handler vi for 40 prosent mer enn vi gjør månedlig fra januar til november.

Daglivarebransjen er den største vinneren i desember. Nesten halvparten av julepengene går nemlig til god mat og drikke. I desember kjøper vi nesten dobbelt så mye vin og sprit som ellers i året.

Vi bruker dessuten store penger på julegaveshopping og julereiser.

Sparer ikke på juleribba

Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør HSH

Administrerende direktør i HSH, Vibeke Hammer Madsen, kan fortelle at siden 2000 har julehandelen bare gått oppover.

Foto: HSH

Så langt i år har nordmenn generelt handlet mindre enn forventet. HSH tror imidlertid at dette vil løsne frem mot jul.

– Av erfaring vet vi at nordmenn strekker seg litt lenger når det kommer til juletradisjonene, sier administrerende direktør i HSH, Vibeke H. Madsen.

Selv ikke da finanskrisa slo inn for fullt i 2008 så HSH noen betydelig nedgang i julehandelen. Desemberomsetningen har økt jevnt og trutt helt siden siden slutten av åttitallet.

For selv om vi kanskje er sparsommelige fra januar til november, mener Madsen at de færreste snur på krona i desember.

– Vi holder nok ikke like hardt i lommeboka fram mot jul som vi har gjort så langt i år. At mange har vært flinke til å legge penger til siden kan også bety at de har mer å rutte med når det kommer til å bruke penger på mat, vin og gaver i forbindelse med jula, sier Madsen.

Langt vekk for julestemning

Og det er ikke bare på gaver og mat vi bruker penger. Ifølge HSH kaster stadig flere nordmenn seg på trenden om å reise bort i forbindelse med jula.

HSH anslår at 275 000 av oss kommer til å reise på ferie ut av landet i løpet av november og desember.

– Det virker som at vi stadig ønsker oss lenger vekk for å oppleve den tradisjonelle, og litt Disney-aktige, julefølelsen, sier Rolf Forsdahl, HSHs direktør for reise utland.

Ifølge Forsdahl er både tradisjonsrike julemarked i Europas storbyer, samt varmere strøk som Thailand og Egypt, populære reisemål.

– Julereiser har blitt en del av juleforberedelsene. Mange drar vekk på "gavereiser" før jul, og mange drar også vekk på lengre reiser i jul- og nyttårshelgen, sier han.

Julegaver

Mange lektøysforretninger er avhengige av en god omsetning i desember.

Foto: SVEN NACKSTRAND / AFP

Ingen iPad til jul

I utgangspunktet hadde Vibeke H. Madsen satset på at iPaden skulle bli årets julegave. I og med at Apple stadig utsetter den norske lanserinsdatoen, har hun imidlertid måttet slå fra seg denne ideen.

Julehandel i november

På Paleet i Oslo er forberedelsene til julehandelen allerede i gang.

Foto: NRK

– Jeg ville sagt iPad, men nå vet jeg ikke. Det blir spennende å se. Vi har ingen klare bokfavoritter heller, sier Madsen.

Tradisjonelt sett er det forretninger som selger smykker, gull, dvd-er, cd-er og spill som er mest avhengig av julehandelen.

Disse butikkene omsetter i desember tre ganger som de i gjennomsnitt gjør i resten av årets måneder.

Leketøysbutikker, klesforretninger, bokhandlere og kjøkkenutstyrsbutikker kan også glede seg til julehandelen, med en desemberomsetning som ligger langt over de øvirge elleve månedene av året.

AKTUELT NÅ