Hopp til innhold

Spar og Joker flinkest i klassen

Mattilsynet har undersøkt over 400 butikker i landet. Av disse er det Norgesgruppens butikker som kommer klart best ut.

Fersk fisk i frysedisken

Spar og Joker utpeker seg med gode resultater innen rutiner i ferskvareavdelingen.

Foto: Rannveig Østbye Dale / NRK

Mattilsynet har gjennomført en landsomfattende kampanje for å sjekke status hos matvarekjedene, som en oppfølging av lignende kampanjer de siste årene.

De har hatt tilsyn i 409 butikker over hele landet, og disse viser en positiv utvikling i dagligvarebutikkene som er tilknyttet kjeder.

– Kjedene har gjort en god innsats de siste årene. De har investert i blant annet nytt utstyr, personer som følger butikkene og opplæringsprogrammer. Det gir gode resultater, sier Solveig Eriksrud, prosjektleder i Mattilsynets dagligvarekampanje .

14 hastevedtak

Likevel ble det nødvendig med hastevedtak i 14 av butikkene. I 10 av disse var årsaken for høye kjøletemperaturer.

– Dette problemet er en gjenganger, men generelt sett er temperaturene i kjølediskene nå lavere enn før, sier Eriksrud.

Det ble gitt hastevedtak om å etablere rutiner i to butikker, og én butikk måtte vaske ned lokalene.

– Det er også en del butikker som ikke klarer å holde varmmaten varm nok. De har ikke gode nok rutiner, mener Eriksrud.

Per Roskifte

Per Roskifte i Norgesgruppen er svært fornyd med med Mattilsynets resultater.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

– Spar og Joker veldig bra

Bunnpriskjeden, Norgesgruppen, ICA Norge, Coop Norge og Rema 1000 Norge er matvarekjedene som er omfattet av prosjektet.

Av disse er det Norgesgruppen som kommer best ut av tilsynskampanjen.

– Spesielt har Spar og Joker gode rutiner for å ivareta det som er kritisk for å ivareta mattryggheten i ferskvareavdelingen, forteller prosjektlederen.

I Norgesgruppen er de naturlig nok svært fornøyd med resultatene.

– Det er hyggelig å få aksept fra høyeste hold. Vi har gjort mye innen matsikkerhet de siste årene, og det er veldig hyggelig å se at det er klare forbedringer, sier Per Roskifte i Norgesgruppen.

– Vi har gode opplæringsrutiner, og ser resultater av det i dag. Vi er stolte, sier han.

Enkeltbutikker må bli bedre

Mattilsynet peker på at det fortsatt er forbedringspotensial for matvarekjedene.

Solveig Eriksrud mener en av de klare utfordringene er å finne ut hvilke butikker som ikke er gode nok.

– De må få alle butikkene til å følge kjedenes rutiner. Dessuten har de fortsatt utfordringer med varmmat, kjølelagring og vedlikehold for å holde skadedyr ute, sier hun.

AKTUELT NÅ