Spår fall i boligprisene: – Gladnyhet for alle som står utenfor

Boligprisene vil falle frem til 2020, spår SSB. Veldig gode nyheter for alle som sliter med å komme inn på markedet, mener forbrukerøkonom Elin Reitan.

Personer ser på boligprospekter

PRISENE FALLER: Boligprisene i Norge vil falle frem mot 2020, ifølge prognosene til SSB. Illustrasjonsbilde.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Elin Reitan

GODT NYTT: SSBs prognoser er godt nytt for dem som vil inn på boligmarkedet, mener Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Foto: Nordea

– Dette en gladnyhet for alle som står utenfor boligmarkedet, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) sine prognoser for boligprisutviklingen viser at boligprisene trolig vil falle frem mot 2020. Ifølge SSB vil landsgjennomsnittet for boligpriser i 2020 trolig være fem prosent lavere enn i 2017.

Reitan mener at prisutviklingen er godt nytt for en stor gruppe mennesker, spesielt blant unge og enslige.

– Mange har stresset med å komme inn på markedet, og har kanskje lånt over evne. Jeg håper at man nå våger å ha litt mer is i magen fremover, sier Reitan.

Reitan har undersøkt hva prisforskjellen er på en 50-kvadratmeter stor leilighet i 2017, sammelignet med i 2016:

Kvadratmeterpriser

Pris for 50 kvm mai 2017

Pris for 50 kvm mai 2016

Oslo

3.690.900 kr

3.106.850 kr

Trondheim

2.419.250 kr

2.256.450 kr

Bergen

2.292.600 kr

2.162.750 kr

Stavanger

2.169.950 kr

2.058.950 kr

Tromsø

2.424.600 kr

2.292.950 kr

Prisutviklingen i Norges største byer.

Færre boliger

Også Eilev Jansen, forsker i SSB, tror at det vil bli litt lettere å komme inn på markedet fremover.

Han forklarer at de lave rentene gjennom flere år, kombinert med inntektsvekst, skapte en stor etterspørsel etter boliger.

– Dermed har boligprisene steget mye. Dette har i sin tur ført til en kraftig vekst i boligbyggingen. Den store økningen i beholdningen av boliger, sammen med en tilstramming av kredittgivingen, det vil si at det er blitt litt vanskeligere å få lån, er årsaken til at prisutviklingen nå snur, sier Jansen.

SSB tror også at boliglånsrenten vil holde seg nede til 2020, og at fallet i boligprisene fører til at færre boliger blir bygget i årene fremover.

– Utgangspunktet er at vi har hatt en kraftig prisstigning de siste to årene. Prisnedgangen er derfor ikke en dramatisk utvikling, sier Jansen.

Carl O. Geving er direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Han tror på en «sunnere» prisutvikling.

– Den positive trenden i norsk økonomi og forventningen om vedvarende lave renter tilsier at omsetningsvolumet vil holde seg på et høyt nivå. Det kan bety at vi går inn i en periode med et mer balansert boligmarked, skriver han i en epost til NRK.

– Kan få kjedelige konsekvenser

Gjelden til den gjennomsnittlige nordmann er historisk høy. Ifølge Reitan er det særlig unge som strekker den økonomiske strikken langt.

– Jeg kan forstå at mange har stresset med å komme inn på markedet, for prisene har økt hver eneste måned. Men med veldig høy gjeld har man også en sårbar økonomi, sier Reitan.

Hun mener tallene fra SSB ikke er godt nytt for dem som har tatt opp stor gjeld. For det er ikke lenger sikkert at man får solgt med overskudd.

– Man kan bli sittende med den boligen man har, og det kan gi kjedelige konsekvenser. Hva om man blir tvunget til å selge fordi man for eksempel må bytte jobb, går gjennom et samlivsbrudd eller blir syk? Med høy gjeld kan man havne på minussiden, sier Reitan.

Hun oppfordrer folk til å kvitte seg med dyr gjeld, som forbrukslån og kredittkort, i tillegg til å ha to til tre månedslønner på sparekonto.

– Livet er uforutsigbart, sier Reitan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger