Hopp til innhold

Kriserammede spanjoler prøver lykken i Norge

Flere europeere rømmer fra gjeldskrisen i hjemlandene sine og leter etter jobb andre steder. – Norge er vårt eneste håp, sier en spansk familie.

Juan og Annanelly Flores fra Spania har kommet til Oslo for å søke jobb

I OSLO: – Vi har forlatt det aller mest verdifulle, barna våre og huset vårt, sier Juan og Annanelly Flores fra Spania, som NRK møtte da de lette etter jobb sammen i Oslo.

Foto: Maren Kateraas / NRK

Situasjonen for mange grekere, spanjoler og italienere er nå så desperat at de forlater barna sine for å finne jobb i Norge.

– Norge er det nye. Det er langt borte og kaldt, og ingen vil vel leve i kulden. Men her i Norge har vi i alle fall en fremtid, forteller en gråtkvalt Annanelly Flores.

Hun sitter sammen med ektemannen på en kafé i Oslo. Her har de vært i litt over én uke. Hjemme i Spania venter tre barn på en telefon hvor mor eller far kan fortelle at de har fått jobb i Norge og at familien er reddet. Men de må vente.

Stor økning av spanjoler

– Vi har forlatt det aller mest verdifulle, barna våre og huset vårt, og mye gjeld. Hjemme overlever vi på mat vi dyrker selv, men uten jobb kan vi ikke gi barna våre noen fremtid, sier Juan Flores.

Annanelly og Juan er ikke alene. Det siste halve året har flere og flere spanjoler reist til Norge i håp om å få en bedre fremtid.

Saken fortsetter under bildet

Annanelly Flores med en bunke CV-er

HÅPET: Annenelly Flores med en bunke CV-er de håper skal hjelpe dem i jobbjakten.

Foto: Maren Kateraas / NRK

– Siden januar i år har flest kommet derfra, sier Marlena Bråthen i Nav.

Hun holder introduksjonskurs for nyankomne arbeidssøkere fra EU, og merker at det er flere spanjoler enn tidligere.

– Sammenlignet med samme periode i fjor, er økningen på 60 prosent. Arbeidssøkere fra Spania er den største gruppen nå, forteller Bråthen.

Vanskelig uten språk

Marlena Bråten, rådgiver i NAV Eures

Marlena Bråten, rådgiver i NAV Eures

Foto: Axel Wilhelm Due / NRK

Men mange sliter med å få jobb. For Annebelli og Juan, som verken kan norsk eller engelsk, er det spesielt vanskelig.

– La oss si at jeg kommer fra Spania nå. Hvor er det aller størst sjanse for å få jobb?

– Hvis du snakker godt engelsk og er en kvalifisert ingeniør, er det nok mange steder. Er du derimot en spansk arbeidssøker uten verken norsk eller engelskkunnskaper, må man søke jobb på en litt annen måte, forklarer Bråthen.

– Kanskje gå fra sted fra sted i disse juletider, jeg vil tro det åpner seg noen muligheter i restaurantbransjen, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

Juan og Annanelly Flores legger inn sine CV-er hos Adecco

IKKE LETT: Juan og Annanelly Flores har ikke hatt noen lett jobbjakt i Oslo.

Foto: Maren Kateraas / NRK

Møter krisen hver dag

I Oslo sentrum går Juan med en bunke CV-er i den ene armen og kona Annanelly i den andre. De går til hoteller og restauranter i håp om at noen har jobb til dem.

Da de kom til Oslo gikk de hele natten for å finne et rimelig sted å bo. De mener at de ikke har fått noe hjelp fra norske myndigheter.

Hjelpen har kommet fra et kontor øst i Oslo. Bistandsorganisasjonen Caritas åpnet for tre måneder siden et informasjonskontor for arbeidsinnvandrere.

Bernt Gulbrandsen i bistandsorganisasjonen Caritas

MØTER EUROKRISEN: Bernt Gulbrandsen i bistandsorganisasjonen Caritas møter eurokrisen på kontoret hver dag, i form av søreuropeere som trenger hjelp i Norge.

Foto: Maren Kateraas / NRK

– I gjennomsnitt har vi 25 besøkende hver dag, og av disse er en tredel spansktalende. Det har økt svært mye det siste halvåret, sier rådgiver Bernt Gulbrandsen i Caritas til NRK.

På det lille kontoret møter han krisen i Europa hver dag.

– Det er jo på bakgrunn av krisen i Europa at det kommer så mange fra Spania, og også en god del fra Italia, påpeker Gulbrandsen.

– Behov for arbeidskraften

– Det vil helt sikkert fortsatt komme mange folk fra de søreuropeiske landene, spår rådgiveren.

Gulbrandsen mener norske myndigheter og Nav ikke er flinke nok til å ta imot de som kommer.

– Det er behov for denne typen arbeidskraft. Veldig mange har utdanning fra hjemlandene som lett kan omformes til det norske systemet, eventuelt kan de bygge videre på den, sier han.

– Det å ha et godt mottakssystem er viktig. Per i dag opplever vi at det ikke er veldig godt, det kunne ha vært langt bedre, mener Caritas-rådgiveren.

Saken fortsetter under bildet

Juan og Annanelly Flores er hos Bernt Gulbrandsen i Caritas for å få hjelp

SØKER HJELP: Juan og Annanelly Flores er hos Bernt Gulbrandsen i Caritas for å få hjelp.

Foto: Maren Kateraas / NRK

Hun reiser hjem – han blir

Søndag i forrige uke fortalte NRKs europakorrespondent Hege Moe Eriksen om en familie i Spania som ble kastet ut av hjemmet sitt fordi de ikke kunne betjene gjelden.

– Dette er helt normalt, også for meg, sier Annanelly Flores.

Hun og Juan står i fare for å lide samme skjebne.

– Selvfølgelig kan vi selge huset, men ingen har råd til å kjøpe det. Derfor kommer banken til å ta det hvis vi ikke får jobb, forklarer Annenelly fortvilt.

Hun har gitt opp forsøket på å få en jobb, og reiser hjem til Spania. Juan, som har gått ned fem kilo de ti dagene han har vært i Norge, skal fortsette å prøve. Det er deres eneste sjanse.

Nå må Annanelly ringe hjem og fortelle barna at de ikke har fått jobb. Hun forteller sin elleve år gamle datter at hun ikke har fått jobb og at hun kommer hjem, men at pappa må fortsette alene.

AKTUELT NÅ