NRK Meny
Normal

Spanet på terrormistenkte i flere måneder

OSLO TINGRETT (NRK): Det var en bevisst beslutning å vente med å pågripe de to norske statsborgerne som er tiltalt for å deltatt i væpnet kamp for IS, sier aktor Jan Glent. Grunnen var at politiet ville spane på dem.

Forsvarerne Kjell T. Dahl og Fredrik Schøne Brodwall i Oslo tingrett

Forsvarerne Kjell T. Dahl og Fredrik Schøne Brodwall i Oslo tingrett tirsdag.

Foto: Anders Brekke / NRK

Jan Glent

Aktor Jan Glent.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det var en avvergende etterforskning. Det ble besluttet en skjult etterforskning over tid. De skulle følges, noe som innebar spaning, skjult ransaking og avlytting, sier Glent.

Ifølge Glent så PST for seg tre mulige scenarier:

  • At de skulle få oppdrag fra en terrororganisasjon i utlandet
  • At de skulle opprette en sovende celle
  • At de skulle reise hjem og planlegge en aksjon på egen hånd.

PST fryktet at oppholdet i Syria kunne føre til økt motivasjon, avstumpethet, mulig deltakelse i krigsforbrytelser og nettverksbygging.

– Dette gikk rett til kjerneområdet i PSTs trusselvurderinger, og ble våren 2014 utvidet til å gjelde den tredje tiltalte, sier Glent.

Nekter straffskyld

En 30-årig norsksomalier og den eldste av to brødre på 28 og 25 er tiltalt for å ha deltatt i væpnet kamp for Den islamske staten (IS) i Syria. 25-åringen er tiltalt for å ha forsøkt å yte materiell bistand til IS, og for brudd på våpenloven.

Lydopptak og bildebevis knytter 30-åringen og 28-åringen til norskchilenske Bastian Vasquez, som skal ha en lederrolle i IS. Glent viste blant annet frem et bilde av 30-åringen, 28-åringen, Vasquez og en annen mann som poserer med våpen på en landevei i Syria.

Terrorsiktede nordmenn med Bastian Vasquez i Syria

30-åringen er avbildet sammen med Bastian Vasquez i Syria.

Den eldste av de to brødrene har sittet i varetekt siden de ble pågrepet i mai i fjor, og de omfavnet hverandre da de møttes i rettssalen. Den 30-årige tobarnsfaren smilte og omfavnet begge brødrene da han tok plass med forsvarerne sine.

Etter at førstestatsadvokat Jan Glent hadde lest opp tiltalen, nektet alle tre straffskyld.

Forsøkte å sende stridsbekledning

Ifølge tiltalen befant 30-åringen og 28-åringen seg i Syria da den nye terrorloven trådte i kraft.

Tilbake i Norge fikk brødreparet tak i diverse stridsbekledning og utstyr, deriblant to taktiske vester og et kikkertsikte, som de forsøkte å sende via Tyrkia til en tredje bror, Egzon Avdyli, som befant seg i Syria.

Egzon Avdyli ble drept i april, og esken med utstyr ble beslaglagt hjemme hos brødrene da de ble pågrepet i mai.

Norske IS-krigere i retten i dag

VIDEO: Streng sikkerhet da rettssaken startet tirsdag.

– Ville drepe alle vantro

De tre tiltalte skal ha vært en del av islamistmiljøet på Østlandet og hatt tilknytning til Profetens Ummah. Glent påpeker at 30-åringen og 28-åringen holdt en svært lav profil etter at de kom tilbake til Norge, og at det var en utstrakt bruk av kodeord.

Påtalemyndigheten mener at 30-åringen og 28-åringen fikk tillatelse til å reise til Norge mot at de forpliktet seg til å komme tilbake til Syria.

I mai i fjor økte praten om dette, og det ble tatt en avgjørelse om å pågripe dem, opplyser Glent. I samme periode overhørte spanerne en urovekkende samtale i en avlyttet bil.

– Ved avlytting ble det oppfattet at en av dem sa på norsk at han hatet de vantro, at han hadde lyst til å drepe dem alle sammen, og gå inn i en barnehage, sier Glent.

Glent sier til NRK at uttalelsen ikke ble oppfattet som en konkret trussel, men at den bidro til at pågripelsene ble fremskyndet.

Sikkerhetskontroll i Oslo tingrett

Det var streng adgangskontroll uten for rettssalen tirsdag morgen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger