Hopp til innhold

Sp: – Dette er en pisk og ren utpressing av kommunene

Flertallet av norske ordførere mener Sanner tvinger kommuner til sammenslåing. – Må ha et system som peker fremover, parerer kommunalministeren.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp) er ikke nådig i kritikken av Jan Tore Sanners (H) forslag til inntektssystem for kommunene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er bred enighet på Stortinget om at kommunesammenslåing skal bygge på frivillighet. Nå mener flertallet av ordførerne i kommune-Norge at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) bruker ufine metoder for å fremtvinge sammenslåing.

– Dette er pisk og ren utpressing, sier Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, nestleder i Senterpartiet.

Små og mellomstore taper, store kommuner håver inn

Elin Weggesrud i blå skjorte.

Elin Gran Weggesrud (Ap) i Sande kommune i Vestfold er skeptisk til det hun oppfatter som skjult tvang i kommunereformen.

Foto: Sande kommune

Bakgrunnen for ordføreropprøret er at Sanner og regjeringen har sendt ut et forslag om nytt inntektssystem for kommunene på høring.

I høringsnotatet går Sanner inn for å kutte ut dagens flate basistilskudd på 13,2 millioner kroner. Dette skal i stedet fordeles ut fra om kommunen er såkalt frivillig eller ufrivillig liten, og befolkningstetthet.

Det betyr at store kommuner som Oslo og Sanners hjemkommune Bærum håver inn millioner hvert år på bekostning av små og mellomstore kommuner som ikke ligger i utkant-Norge.

Dette mener blant annet ordfører Elin Gran Weggesrud (Ap) i Sande kommune i Vestfold er skjult tvang. Etter folkeavstemming i Sande kommune stemte befolkningen mot sammenslåing. Weggesrud tror tap på syv millioner i året i nytt inntektssystem likevel kommer til å tvinge frem sammenslåing mot befolkningens vilje.

– Sanner sier kommunesammenslåing er frivillig. Det opplever jeg som ryggesløst.

Det er Tvinnereim enig i.

– Stortinget sa det skulle være reell frivillighet. Det Sanner gjør er en rekke små grep som gjør det vanskeligere å være en småkommune enn storkommune, sier Tvinnereim.

– Frivillig små kommuner belønnes

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mener det ikke er rettferdig at kommuner som kan slå seg sammen ikke gjør det.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Sanner sier at dagens inntektssystem fryser en foreldet kommunestruktur der kommuner som ønsker å slå seg sammen blir straffet, mens kommuner som frivillig velger å være små belønnes.

Det er dette systemet kommunalministeren vil til livs.

– Det er bred enighet på Stortinget om at vi trenger sterkere velferdskommuner. Problemet med dagens inntektssystem er at det straffer kommuner dersom de ønsker å slå seg sammen. Derfor legger vi dem om slik at det blir mer lønnsomt å slå seg sammen og skape nye kommuner.

Sanner sier det blir et mer rettferdig system som bygger opp om målene med kommunereformen.

– Det er ikke rettferdig at en kommune som kan slå seg sammen sender en ekstra regning til innbyggerne i alle andre kommuner.

Hvor reell er frivilligheten Stortinget har lagt til grunn når kommunene som ikke ønsker sammenslåing taper penger?

– Dette handler om penger de får til administrasjon, ikke tjenester. Hvor reell er friheten når man straffer kommuner som ønsker å slå seg sammen? Vi er nødt til å få et system som peker fremover.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger