Sp vil ruste opp etter presidentvalget i USA

Senterpartiet bruker presidentvalget i USA som argument for å bruke mer penger på Forsvaret. De mener planen ble utdatert i øyeblikket Donald Trump ble president.

Donald Trump med knyttede never, januar 2016

KAMPKLAR: Under valgkampen sa Donald Trump at USA ikke nødvendigvis vil forsvare Nato-land. Det får Senterpartiet til å revurdere Langtidsplanen for Forsvaret.

Foto: Jae C. Hong / Ap

Tirsdag ble Arbeiderpartiet, Høyre og Frp enig om en ny forsvarsplan. Dagen etter ble Donald Trump valgt til USAs neste president. Nå vil Senterpartiet ha fortgang på pengebruken og ruste opp.

– Vi må realitetsorientere oss og trappe opp forsvarsutgiftene raskere, fortalte Liv Signe Navarsete, forsvarspolitisk talsperson i Senterpartiet, til NRK.

Vi kan ikke lenger stole på at USA betaler alt, uavhengig av hvem som ble president.

Anniken Huitfeldt, Arbeiderpartiet
Liv Signe Navarsete

Senterpartiets Liv Signe Navarsete vil trappe opp forsvarsutgiftene raskere etter valget i USA.

Foto: Jan Kåre Ness, Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Tidligere har Trump sagt at USA ikke nødvendigvis vil forsvare Nato-land og at amerikanisme skal erstatte globalisering.

– Gjør valgresultatet i USA at forsvarsforliket fra denne uken allerede er utdatert?

– Forsvarsforliket er alt for svakt, uavhengig av valget i USA. Jeg tror vi kommer til å få krav om å ta større del av i Natos utgifter og bruke to prosent av BNP på Forsvaret tidligere enn antatt, sier Navarsete.

Senterpartiet brøt først forhandlingene, ombestemte seg og havnet til slutt utenfor forliket igjen. Konflikten dreide seg om hær og heimevern.

Hun er spesielt bekymret fordi presidenten i USA har mye makt over utenrikspolitikken.

– Vi er et lite land, vi vil aldri kunne bygge opp et stort nok forsvar til at vi kan stå på egne bein. Vi er avhengig av Nato, sier Senterparti-politikeren.

Anniken Huitfeldt Forsvaret

Anniken Huitfeldt (Ap) besøker Forsvaret på Sessvollmoen i 2015.

Foto: Ole Henriksen / Forsvaret

Anniken Huitfeldt (Ap), leder i utenriks og forsvarskomiteen, er fornøyd med at Norge landet Foesvarsplanen før valget.

– Da jeg våknet opp etter Trump hadde blitt valgt, var jeg veldig lettet for at Forsvarsplanen har bred oppslutning med 78 prosent av stortingsrepresentantene.

Hun mener kravet fra USA ville vært der uansett hvem de hadde valgt og mener vi må sitte stille i båten fordi vi enda ikke vet hvem han velger som forsvarsminister.

– Kravet ville kommet fra Nato uansett. Vi kan ikke lenger stole på at USA betaler alt. Men Norge er blant de beste, vi bruker nest mest etter USA fordelt på antall innbyggere, sier Huitfeldt.

En annen som ikke bekymrer seg, er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Hun sier til NRK at vi må vurdere Trump på den politikken han meisler ut sammen med sin administrasjon, ikke valgkampretorikken.

SISTE NYTT

Siste meldinger