Hopp til innhold

Sp vil melde Norge ut av Pisa

Senterpartiet vil at Norge skal droppe å delta i de internasjonale Pisa-testene. – Vi bør ha baller nok i Norge til å stole på oss selv.

Tenåringer. Elever i klasserom

OMSTRIDT: Hvert tredje år blir rundt 5000 norske 15-åringer trukket ut til å delta i en internasjonal test som måler ferdigheter i skriving, matematikk og naturfag. Det vil Sp ha slutt på (illustrasjonsfoto).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Om halvannen måned kommer resultatene av den sjette Pisa-testen som norske elever har vært med på. Dersom Sp får viljen sin blir det siste gang vi får vite hvordan norske 15-åringer gjør det sammenlignet med jevnaldrende i andre land.

Anne Tingelstad Wøien

MIDDELS: – Vi trenger ikke rangere. Vi var middels i år 2000, og vi er fortsatt middels nå. Dette har bare ført til et større testregime, sier Wøien.

Foto: Svein Erik Dahl

– Senterpartiet foreslår å melde norske elever av Pisa-testene. Det viser seg gjennom de 16 årene vi har deltatt at vi egentlig ikke har oppnådd noe som helst. Vi oppnår i dag omtrent det samme resultatet som da vi begynte, sier skolepolitisk talsperson i Sp, Anne Tingelstad Wøien.

– Testene har for mye makt

Pisa-testene er internasjonale skoleundersøkelser for 15-åringer i regi av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Testene skjer hvert tredje år, og Norge var med første gang i 2000.

Resultatene sjokkerte både skolepolitikere og lærere. Norske elever gjorde det mye dårligere enn mange hadde trodd på forhånd.

– I dag snakker vi om norsk skole er god eller dårlig basert på hvordan noen få elever presterer i naturfag, matematikk og lesing. Skolen er så mye, mye mer, sier Wøien og påpeker at praktiske og estetiske fag, etikk og samfunnsfag ikke fanges opp av testene.

Stortingspolitikeren mener testene har fått altfor stor makt over norsk skole. Nå fremmer Sp forslag i Stortinget om å melde Norge ut av hele prosjektet.

– Når du har et så sterkt fokus på Pisa-testene, så vil alle gå i seg selv og analysere «hva skal vi gjøre nå for å bli bedre i ditten og datten». Vi mener at vi bør ha baller nok i Norge til å stole på oss selv og den skolen vi har utviklet gjennom mange år, sier hun.

Høyre: – Usedvanlig dårlig forslag

Skolepolitisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim, mener Sp-forslaget vitner om at partiet går baklengs inn i fremtiden.

– Jeg synes forslaget er usedvanlig dårlig, sier han til Politisk kvarter på NRK P2 onsdag morgen.

Henrik Asheim

UENIG: Henrik Asheim i Høyre mistenker Sp for å ville melde seg ut av Pisa fordi partiet ikke liker resultatene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Han minner om Pisa-testene ikke er en kartlegging av alle norske elever, men et forskningsprosjekt der et tilfeldig utvalg på mellom 4000-5000 elever deltar.

– Det at Norge nå skal melde seg ut av et stort forskningsprosjekt med 65 land som kartlegger en del av det skolen gjør, det synes jeg er et merkelig forslag. Det Sp sier er at de ikke liker forskningsresultatene, så derfor må vi slutte å forske, sier Asheim.

Han mener norsk skole mister et viktig informasjonsverktøy dersom Sp får viljen sin.

– Norsk skole har alt å tjene på at vi er åpne om de resultatene vi får, og at vi diskuterer ut ifra det.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger