Vil la jegere skyte ulv så snart den nærmer seg sau

Trygve Slagsvold Vedum foreslår en stående fellingstillatelse for ulv som går inn i beiteprioriterte områder. Naturvernere mener det er gode grunner for at man i dag må spørre før man skyter.

Trygve Slagsvold Vedum holder pressekonferanse
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– I stedet for å måtte bruke mye byråkrati, bør det være helt klart: Kommer det ulv inn i disse sonene, bør man kunne ta dem ut, sier Sp-lederen til NRK.

Når Stortinget behandler revidert nasjonalbudsjett i dag, vil han be regjeringen om å få på plass en slik fellingstillatelse så snart som mulig.

– Dette er definerte områder der sauen skal ha forrang. Når det kommer ulv inn i disse områdene, blir det fort mye tap, for det er ofte mange tusen beitedyr, sier han.

Må søke

I dag må sauebønder søke om å skyte ulv dersom den angriper sau i slike beiteområder. Selv om saksbehandlingen ikke tar lang tid, mener Vedum ordningen fører til unødvendig mye skade på sauer.

– Vi er langt over det vedtatte bestandsmålet, så nå er det ingen grunn til å vente til det er tatt dyr. Når man får ulv på vei inn i beiteområder, vet man at det vil skape lidelse, sier han.

Ulv på Langedrag.

I dag kan man først skyte ulv dersom den har angrepet en sau og man får fellingstillatelse fra Fylkesmannen. Ifølge Naturvernforbundet tar det en til to timer å få en slik tillatelse.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Naturvernere reagerer

Maren Esmark

Generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet.

Foto: Naturvernforbundet / Privat

Selv om dagens ulvebestand er langt over målet Stortinget har fastsatt, mener Naturvernforbundet at Vedums forslag er problematisk.

– Ulven er fortsatt et kritisk truet dyr i Norge, og det må gjøres en vurdering hver gang for å unngå at man tar ut genetisk viktige dyr, sier generalsekretær Maren Esmark.

Hun frykter at forslaget kan føre til at genetisk viktig ulv blir skutt.

– Den norske ulvebestanden er liten, så det er stor grad av innavl. Det er også en av grunnene til at bestanden er sårbar. Da er det viktig at innvandrende ulv fra Russland og Finland blir tatt vare på, og ikke skutt ned med en gang den kommer inn. Vi trenger nye gener, forklarer hun.

Stridstema på Stortinget

Ulvesaken har vært en het potet på Stortinget så langt i år, etter at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) før jul stanset lisensjakt på 32 ulver. Regjeringen har siden fått beskjed om å endre rovviltforskriften og sørge for en forvaltningspraksis som er i tråd med Stortingets vilje.

Elvestuen

Ola Elvestuen i Venstre tror ikke Vedum får stor støtte for forslaget.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstres stortingsrepresentant Ola Elvestuen stusser over at Vedum fremmer dette forslaget når Stortinget behandler revidert nasjonalbudsjett.

– Det har ingenting med revidert nasjonalbudsjett å gjøre. Det er et forsøk på å få en runde til helt på siste dagen av stortingsperioden, sier han til NRK.

Han mener forslaget vil være i strid med Bernkonvensjonen og Naturmangfoldloven.

– Vi må følge forpliktelsene vi har. Dette er en art som er definert som kritisk truet, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger