Hopp til innhold

Sp-Vedum frykter ekspolitikere kan lekke sensitiv informasjon – krever strengere regler

Senterpartiet vil ha slutt på at toppolitikere som har hatt tilgang på gradert informasjon etter kort tid kan jobbe for selskaper fra land Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med.

Trygve Slagsvold Vedum, fylkesårsmøte Troms 2019

STRAMME INN: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum vil sikre at norske politikere ikke kan begynne å jobbe for selskaper eid av makter vi ikke har sikkerhetssamarbeid med.

Foto: Irene Lange Nordahl/Senterpartiet

– Har du kunnskap om nasjonale hemmeligheter, må du ha en mye lengre karantenetid, enn det som er vanlig i Norge nå.

På landsmøtet til helgen vil partileder Trygve Slagsvold Vedum stille seg bak forslaget om å innføre en karantenetid på fem år.

– Hvis du har hatt en sentral rolle i offentlig forvaltning, vært statssekretær eller statsråd, og kjenner mye av de sikkerhetspolitiske vurderingene i regjering, og så kort tid etterpå får en sentral jobb i for eksempel i Huawei, så kan du komme i veldig store dilemmaer, sier Vedum.

– Sårbar informasjon

Da tidligere statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen fra Frp, gikk fra regjeringen til den kinesiske telegiganten Huawei, fikk han en karantene på seks måneder pluss ett års forbud mot å jobbe med saker som Justis- eller Samferdselsdepartementet var involvert i. Ifølge Vedum er det langt fra strengt nok.

– Det handler ikke om Vidar Brein Karlsen personlig, men det handler om de rollene han har vært heldig å få som statssekretær i beredskapsdepartementet. Da har du kunnskap som er sårbar og taushetsbelagt, som er hemmeligstemplet, og da bør det være en lang karantene som gjør at du ikke kommer inn i et firma, som kan ha motstridende interesser til norske interesser, sier Vedum.

Vidar Brein-Karlsen

INGEN KOMMENTAR: Tidligere statssekretær i Justisdepartementet Vidar Brein-Karlsen, som gikk til Huawei, har ingen kommentar til om karantenetiden burde økes.

Foto: Olav Heggø / FotoVisjon AS

NRK har vært i kontakt med Vidar Brein-Karlsen. Han viser til at dette er en politisk diskusjon, og ønsker ikke kommentere forslaget fra Senterpartiet.

Høyre: For firkantet

Men Hårek Elvenes fra Høyre vil gjerne delta i den politiske diskusjonen. Partiets forsvarspolitiske talsperson mener Senterpartiets forslag om en karantene på fem år er lite gjennomtenkt.

– Det er forskjell på å barbere seg, og å skjære av seg haka. Senterpartiets forslag ville rammet svært mange flere enn partiet ser for seg, sier han til NRK.

Hårek Elvenes er stortingsrepresentant for Høyre

RIGID: Stortingsrepresentant for Høyre Hårek Elvenes mener Senterpartiets karanteneforslag favner for vidt.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre

Han mener det i praksis ville gjort at tidligere byråkrater og politikere ikke kan jobber for selskaper som er helt eller delvis eid av stater utenfor Europa og Nord-Amerika.

– Dette rammer også folk som har fått seg jobb i Elkem og Volvo, som også har kinesiske eiere. Det kan ha store konsekvenser for den enkelte, og for staten, som risikerer å måtte betale etterlønn i fem år. Dette blir for firkantet og vilkårlig, og det er lite gjennomtenkt.

Mer Kina-nei

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet vil ikke bare gjøre det vanskeligere for selskaper som Huawei å rekruttere norske politikere.

På landsmøte skal de også ta stilling til et forslag som vil utelukke selskaper fra land Norge ikke har et sikkerhetssamarbeid med, fra å bygge ut sårbar og kritisk viktig infrastruktur. I praksis betyr det at kinesiske Huawei ikke får bygge ut 5G-nettet i Norge.

Beredskapen i Norge avhenger av at vi i enhver situasjon kan stole på de som bygger og drifter kritisk infrastruktur i Norge. PST advarer nå mot at enkelte selskaper som allerede drifter slik infrastruktur i Norge kan bli brukt til etterretningsformål.

Forslag til uttalelse, Sp-landsmøte

Elvenes i Høyre sier han støtter intensjonen i forslaget, men han mener dagens sikkerhetslov sikrer at nasjonale interesser blir ivaretatt når ny infrastruktur bygges.

– Betyr det at Huawei ikke kan få i oppdrag å bygge ut det norske 5G-nettet?

– Huawei eller andre må tilfredsstille nasjonale sikkerhetskrav som nedfelt i sikkerhetsloven, man behøver ikke en ekstra mekanisme for å ivareta dette, sier Elvenes.

AKTUELT NÅ