Sp støtter Ap-forslag om ny behandling for «oktoberbarna»

Senterpartiet bekrefter at de vil støtter Ap-forslaget om at enslige mindreårige asylsøkere får sakene sine behandlet på nytt, og at enkelte får stanset sine returer mens sakene behandles.

Muntlig spørretime i Stortinget.

MOT REGJERINGEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre vil innføre sårbarhetskriterier, og mener asylbarn som har fått midlertidig opphold det siste året skal få sakene behandlet på nytt. Disse skal heller ikke returneres før sakene har fått ny behandling.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Senterpartiet tok tirsdag morgen stilling til om de vil støtte Arbeiderpartiets forslag om å gi enslige, mindreårige asylsøkere som har fått avslag ny behandling.

Senterpartiet besluttet tirsdag formiddag å støtte Arbeiderpartiets forslag, bekrefter Heidi Greni i spørretimen tirsdag.

– Senterpartiet velger å støtte Aps forslag. De betyr at sårbarhet skal vurderes i alle saker fra og med oktober 2016. De som har rett på beskyttelse skal få opphold, de som ikke har rett på det skal returneres, sier Greni.

Forslaget gjelder blant annet de såkalte «oktoberbarna», ungdom som kom med strømmen av migranter til Europa og Norge i 2015, og hvor flere av de yngste denne høsten fyller 18 år. Straks de er voksne, må de i utgangspunktet forlate Norge.

Rigmor Aasrud, Arbeiderpartiet

Rigmor Aasrud og Arbeiderpartiet mener det må gjøres en ny vurdering av om dørene skal åpnes for flere enslige, mindreårige asylsøkere.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– Mer vekt på sårbarhet

Arbeiderpartiets forslag innebærer at en del av de enslige, mindreårige barna skal få bli i Norge mens sakene behandles på nytt.

Greni påpeker at Senterpartiet ikke vil støtte et SV-forslaget full om stans i returer. Sp stiller seg imidlertid bak Aps løsning, etter å ha fått gjennomslag for endringer.

I det første forslaget fra Ap het det at sakene til de unge asylsøkerne «ikke effektueres». I det endelige forslaget som Stortinget tirsdag tar stilling til, heter det at sakene «ikke effektueres før sakene er behandlet på nytt».

Dette gjelder asylbarn som blir 18 år og er utvist til et annet sted enn de kom fra, såkalt internflukt. Ap mener at det i slike tilfeller bør legges mer vekt på barnets beste enn det er gjort tidligere.

– Vi legger fram et forslag som betyr at utlendingsmyndighetene må legge større vekt på de unge asylsøkernes sårbarhet. Vi ber regjeringen gjennomføre dette raskt, sa Rigmor Aasrud da hun la frem forslaget i Stortingets muntlige spørretime tirsdag.

Muntlig spørretime i Stortinget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil innføre sårbarhetskriterier, og mener asylbarn som har fått midlertidig opphold det siste året skal få sakene behandlet på nytt. Disse skal heller ikke returneres før sakene er behandlet på nytt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frp: – Gjør Norge til frihavn

KrF kommer til å støtte SVs opprinnelige forslag om returstans, men støtter subsidiært Aps forslag. Venstre kommer til å fremme et eget forslag, men vil støtte Ap-forslaget subsidiært, får NTB opplyst.

Tanken bak forslaget er ifølge Ap-leder Jonas Gahr Støre at en ny gjennomgang opp mot sårbarhetskriteriene vil innebære at noen av avslagene omgjøres.

– Ap har sagt nei til forslaget om all stans i retur til Afghanistan. Vi sier nei til Venstre sitt forslag som i realiteten sier at alle under 18 år får bli automatisk. Vi fremmer vårt eget forslag. Instruksen fra innvandringsministeren til UDI, om å innskjerpe muligheten for å bruke skjønn må bort, sa Støre til NRK mandag.

Ap, Høyre og Frp stemte sammen for innstramminger i asylpolitikken i fjor. Innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Engen-Helgheim, mener Ap med sitt forslag «forlater en ansvarlig linje i innvandringspolitikken».

Jon Helgheim

Frp-stortingsrepresentant Jon Engen-Helgheim mener Aps forslag er uansvarlig.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Hensikten med asylpolitikken er å gi beskyttelse til dem som har et beskyttelsesbehov. Om vi gir flere uten beskyttelsesbehov opphold, er det med på å undergrave asylinstituttet. Det kan gjøre Norge til en frihavn, sa Engen-Helgheim i Stortingets spørretime tirsdag.

Helgheim sa mandag at han mener Ap med forslaget sender uheldige signaler om at flere av dem som ikke har krav på vern, skal få bli. Det avviser Ap-leder Jonas Gahr Støre, som sier intensjonen bare er at særlig utsatte asylsøkere skal få en ekstra vurdering.

Støre sa mandag at han har tro på politisk flertall for forslaget. Han varslet også at Ap ikke kommer til å støtte SV og Venstres forslag om asylbarna, som også skal behandles i den muntlige spørretimen på Stortinget tirsdag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger