Hopp til innhold

– Som å reise til OL uten en trønder på laget

Senterpartiets ledelse blir fri for trøndere dersom flertallet i valgkomiteen får det som de vil. – Svært alvorlig, sier Sp-topp fra Sør-Trøndelag.

Ordfører Jarle Martin Gundersen (Sp) mener han er lurt av Adecco.

SKUFFET: Fylkeslederen i Sør-Trøndelag Senterparti, Jarle Martin Gundersen, skal gjøre alt han kan for at Ola Borten Moe skal fortsette i partiet. – Men hvis flertallet vil kaste ham, så aksepterer vi det, sier han.

Foto: Bent Lindsetmo

I dag er Jarle Martin Gundersen en skuffet mann.

Anne Beathe Tvinnereim

BRED STØTTE: Flertallet i valgkomiteen vil ha Anne Beathe Tvinnereim som første nestleder, mens mindretallet vil ha henne som andre nestleder.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Janne Sjelmo Nordås, Senterpartiet

FLERTALL: Seks av ti medlemmer i valgkomiteen vil ha stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås som andre nestleder i Sp.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Ola Borten Moe

MINDRETALL: Fire av ti medlemmer i valgkomiteen vil ha Ola Borten Moe som første nestleder.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix
Anders Todal Jenssen

ULIK OPPFATNING: Ifølge professor Anders Todal Jenssen er det delte meninger om Trøndelags posisjon i Senterpartiet.

Foto: Randi Lillealtern / NRK

Flertallet i valgkomiteen i Senterpartiet går nemlig inn for at Anne Beathe Tvinnereim fra Akershus bør bli første nestleder i partiet. Som andre nestleder ønsker de Janne Sjelmo Nordås fra Nordland.

Dersom landsmøtet lander på det samme, får ikke Senterpartiet en eneste trønder i ledelsen.

– Det er som å reise til OL uten en trønder på laget, sier Gundersen og sikter til at trønderske utøvere har hatt en imponerende medaljestatistikk i vinter-OL de siste årene.

Mener trønderne overdriver

Senterpartiet har alltid stått sterkt i Trøndelag, og trøndere har stått sterkt i partiet.

Mange jordbruksbygder i Trøndelag er styrt av Sp-ordførere, og begge fylkeslagene har mange medlemmer og høy aktivitet.

– Dette er tunge Sp-fylker, så jeg regner med at vi får gode forklaringer fra flertallet i valgkomiteen, sier Gundersen til NRK.

Men ifølge valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim har trønderne en tendens til å overdrive sin posisjon i partiet.

– Resten av landet føler at de er en like stor del av Senterpartiet, og at det er de som utgjør flertallet, sier han.

Han peker også på at Marit Arnstad fra Nord-Trøndelag høyst sannsynlig ville blitt Senterpartiets neste leder dersom hun hadde sagt seg villig til å ta vervet.

– Men ledervalget i Senterpartiet handler mer om hvilken retning Senterpartiet skal gå i, enn hvilke landsdeler ledelsen representerer, sier Jenssen.

Nå starter dragkampen for alvor

Gundersen i Sør-Trøndelag er hellig overbevist om at sørtrønderen Ola Borten Moe er mannen som kan bidra til å lede Senterpartiet i riktig retning.

Nå vil han mobilisere knallhardt for at mindretallets innstilling om at Borten Moe bør fortsette som første nestleder skal få flertall på det ekstraordinære landsmøtet om litt over to uker.

– Vi skal ta kontakt med folk og framsnakke Ola. På fylkesstyremøtet mandag skal vi legge en klar strategi for jobben videre, sier han.

Også fylkeslederen i Nord-Trøndelag, Thomas Iver Hallem, varsler kamp for at Ola Borten Moe skal fortsette som nestkommanderende i Sp.

– Vi skal mobilisere. Her er ingenting sikkert før stemmene er talt opp, sier han.

Både Nord- og Sør-Trøndelag gikk opprinnelig inn for Borten Moe som første nestleder og Janne Sjelmo Nordås som andre nestleder.

Men støtten til Nordås står ikke like fast som støtten til Ola Borten Moe.

Innstilt til begge verv

Mindretallet i valgkomiteen, som støtter Borten Moe, har nemlig foreslått Tvinnereim som andre nestleder. Trøndelagsfylkene åpner nå for at de kan stemme for dette forslaget på landsmøtet.

– Det får vi komme tilbake til, sier Hallem.

– Det må vi diskutere på mandag. Vi må se på forslaget og begrunnelsen til valgkomiteen, sier Gundersen.

For mens Ola Borten Moe har gjort det klart at han kun stiller som første nestleder, er Anne Beathe Tvinnereim åpen for begge vervene.

Hun sier til NRK at hun er smigret over at både flertallet og mindretallet i komiteen ønsker henne i ledelsen.

– Jeg har sagt meg villig til å stille som kandidat, og jeg har ikke stilt noen krav utover det. Jeg synes det er stas at valgkomiteen stiller så bredt bak mitt kandidatur, og jeg er innstilt på å gjøre en jobb, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Magnus Takvam om innstilling fra valgkomiteen i Sp

VIDEO: Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sier det trolig blir tungt for trønderne å tape Borten Moe i toppledelsen i partiet, men at det kan sukre pillen dersom Marit Arnstad blir parlamentarisk leder.

– Uenig med Ola i enkeltsaker

Men før hun eventuelt kan gå inn i ledelsen må hun møte Borten Moe til kampvotering om vervet som første nestleder. I 2000 stilte de begge til valg som leder i Senterungdommen.

Den gang vant Tvinnereim knepent med to stemmer.

– Jeg tror det blir veldig jevnt denne gangen også, sier hun.

– Hvordan blir Sp-ledelsen dersom du blir andre nestleder sammen med Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum?

– Jeg tror vi blir et energisk team. Trygve er en veldig fin person å jobbe med, og han står for en politisk retning som jeg er veldig komfortabel med.

– Hva med Ola Borten Moes politiske retning?

– Jeg og Ola har vært uenige i noen enkeltsaker, men jeg er sikker på at det teamet som blir valgt den 7. april har ett mål for øye, og det er å ta Senterpartiet videre.

– Hva skiller deg og Borten Moe politisk?

– Ola må selv redegjøre hva han står for, men jeg kan si hva jeg står for: Jeg vil ha en grønn profil som viser at vi har den beste miljøpolitikken, jeg vil vise en tydelig profil i EU- og EØS-spørsmål, og jeg vil vise at vår politikk er like relevant i tettbygde strøk som i distriktene, sier Sp-politikeren fra Akershus.

Borten Moe får kritikk fra ungdomspartiet

I en kronikk på NRK Ytring beskylder en rekke sentrale tillitsvalgte i Senterungdommen Ola Borten Moe for å svikte partilinja i både miljøpolitikken og europapolitikken.

«På sentrale punkter er det stor politisk avstand mellom Senterpartiets program og Borten Moe», skriver ungdomspartiets fylkesledere i Akershus, Buskerud og Hordaland.

Men Borten Moes støttespillere mener Senterpartiet må ha rom for at sentrale tillitsvalgte lufter ideer som utfordrer partiets vedtatte politikk.

– Senterpartiet har ikke råd til å kaste bort et politisk talent som Ola Borten Moe, han spiller en viktig rolle i utviklingen av vår ideologi, sier tidligere leder i Senterungdommen, Sandra Borch.

Hun er ikke overrasket over at valgkomiteen kom med en delt innstilling, og lover at hun skal gjøre sitt for at landsmøteflertallet velger Borten Moe.

Mens det er stor spenning knyttet til nestledervalget, er lederspørsmålet stort sett avklart. En samlet valgkomité stiller seg bak Trygve Slagsvold Vedum, og han nyter stor tillit i partiet.

Likevel er han spent på landsmøtet.

– Her er det tre kandidater til to plasser, og alle tre er svært dyktige og flinke politikere med ulike erfaringer. Så nå får landsmøtet sitt valg, og når det valget er tatt, skal vi gå samlet videre, sier Vedum.

AKTUELT NÅ