Hopp til innhold

Senterpartiet vil legge ned vikarbyrådirektiv-veto

Senterpartiet går inn for at Norge bør legge ned veto mot EUs omstridte vikarbyrådirektiv.

 liv signe navarsete

Leder for Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, varslet at partiet ønsker at Norge skal legge ned veto mot vikarbyrådirektivet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi mener vikarbyrådirektivet utfordrer noen viktige prinsipp i arbeidsmiljøloven. Derfor går vi inn for et veto og vil jobbe med det i regjering.

Sp-leder Liv Signe Navarsete var klar i sin tale da hun redegjorde for partiets standpunkt i Vandrehallen på Stortinget mandag formiddag.

– Stor usikkerhet

Navarsete begrunner Senterpartiets motstand med den store usikkerheten knyttet til følgene av direktivet. Tross gjentatte forsikringer fra Arbeidsdepartementet om at arbeidsmiljøloven står fjellstøtt, frykter Sp at direktivet kan føre til færre faste ansettelser.

Sp-lederen vil ikke svare på om partiet kommer til å ta dissens dersom de ikke får gjennomslag for sitt syn.

Dermed står Arbeiderpartiet igjen som det eneste regjeringspartiet som er for det omstridte direktivet.

Fra før av er det kjent at både LO, YS og Unio, samt SV krever at regjeringen legger ned veto mot EUs vikarbyrådirektiv.

Motstanden vokser

Et klart flertall i Arbeiderpartiets stortingsgrupper er for direktivet, men også internt i Ap vokser motstanden.

Bergen, Stavanger og Trondheim Ap går nå inn for veto mot direktivet, og de får følge fra en rekke lokallag rundt om i landet.

LO-tillitsvalgte som også er aktive i Ap er drivkraften bak de lokale veto-vedtakene, skriver Klassekampen i dag.

Frykter færre ansettelser

Fagbevegelsen frykter at direktivet vil føre til færre faste ansettelser, mer bruk av midlertidige ansatte og mindre makt til fagforeningene.

Støttespillerne, derimot, mener direktivet styrker vikarers rettigheter og rydder opp i vikarbyråbransjen.

SV glade

Stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen, synes det er gledelig at Senterpartiet går i mot vikarbyrådirektivet.

– SV er glade for at Senterpartiet også går så klart ut mot flere midlertidige ansettelser og mer utrygghet for arbeidstakerne, sier Andersen.

Hun mener det man nå ser er at SV og Sp, en samlet fagbevegelse med LO, Unio og YS i spissen står sammen mot de endringene vikarbyrådirektivet kan føre til.

– Arbeiderpartiets ledelse står nå sammen med FrP og Høyre i et svært viktig arbeidslivsspørsmål. Heldigvis har flere store lag i Arbeiderpartiet gjort vedtak om at de vil stoppe direktivet. Min oppfordring til ledelsen i Ap er at det nå er tid for å lytte til arbeidstakerne og sin samarbeidspartner og revurdere saken, sier Andersen.

vikarbyrådirektivet demonstrasjon

Fagbevegelsen gikk onsdag 18. januar til politisk streik med krav om at myndighetene nedlegger veto mot vikarbyrådirektivet.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger