Hopp til innhold

Søvnløshet kan hjelpe deprimerte

Det kan være vanskelig å komme seg gjennom hverdagen etter en natt uten søvn. Men for folk som lider av depresjoner, kan nettopp dette være løsningen for å bli frisk.

sove sliten
Foto: Knudsen, Anders Marius / SCANPIX

I Norge lider omlag 300.000 mennesker av en eller annen form for depresjon, og det er kvinner som lider mest.

 

Forsøk med manipulering av søvnmønstre er i seg selv interessant for å studere de mekanismene som er involvert.

Professor Arne Holte, direktør ved Divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet

 

- Merkbart bedre

- I løpet av livet vil om lag 20 prosent av befolkningen ha hatt en eller annen form for depresjon, sier Catharina E. Wang, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Tromsø, til NRK.

Nå skal et dansk forskningsprosjekt avdekke om depresjoner kan behandles ved at pasienten holder seg våken.

Den danske psykiateren, Klaus Martiny, sier at hele 60 prosent av alle depressive pasienter får det merkbart bedre hvis de har holdt seg våken en hel natt.

- Det er det samme man opplever etter en nattevakt, hvor man kjenner seg oppildnet av søvnmangel, sier han til Frederiksborg Amt Avis.

Får støtte

En rekke studier som ble gjort på 1970-tallet viser at depressive pasienter får det bedre etter såkalt gjentakende våken-terapi. Likevel gikk legene den gang bort fra behandlingsmetoden til fordel for antidepressive medisiner.

Nå ønsker Martiny å gjenoppta behandlingen, og forskningsprosjektet har nylig fått 1,6 millioner kroner av det danske forskningsrådet for sunnhet og sykdom.

- Vi håper med studiet å komme tettere på hvilke type pasienter terapien kan gagne, sier han.

Tre ganger i uken

Han ønsker også å vise at depressive mennesker selv kan gjøre noe i sin egen hverdag, slik at de ikke blir overlatt til medisinering og legebesøk.

- Jeg er ikke motstander av medisin, og det inngår antidepressiv medisin i forsøket, i kombinasjon med lysterapi. Men vi vil gjerne undersøke andre behandlingsmuligheter, sier han.

Forsøkspersonene som Martiny skal følge i sitt prosjekt, skal ha våkenterapi tre ganger i uken med en normal natts søvn imellom.

I Norge er det gjort lite systematisk forskning på dette.

- Det er ikke godt å si hvordan dette skal gjøres. Men at det er en sammenheng mellom søvn og søvnforstyrrelser og psykiske vansker er helt sikkert, men vi vet ikke hvordan sammenhengen er, sier professor Arne Holte, som er direktør ved Divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet.

Barn rammes

- Forsøk med manipulering av søvnmønstre er i seg selv interessant for å studere de mekanismene som er involvert, og for å studere de terapeutiske effektene, sier han.

Wang ved Universitetet i Tromsø sier at det er registrert en økning i antall barn her til lands som lider av depresjoner. Årsakene til dette er flere. Vi er blant annet blitt flinkere til å stille diagnoser.

- Men det er en økning, selv om legene er blitt flinkere til å diagnostisere. Økt stress og et redusert nettverk bidrar til at flere barn rammes av depresjoner, sier hun.

AKTUELT NÅ