NRK Meny
Normal

Søviknes om Venstre: – Setter velferd i fare

Olje -og energiminister Terje Søviknes (Frp) er sterkt kritisk til Venstres vedtak om å forsøke å stanse den 24. konsesjonsrunden, og mener det kan få alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser.

NHOs årskonferanse 2017, "Made in Norway".

KRITISK: Olje -og energiminister Terje Søviknes mener Venstres vedtak er meningsløst.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Venstres vedtak setter arbeidsplasser og fremtidig velferd i fare, skriver Søviknes i en tekstmelding til NRK.

Venstres landsmøte trosset lørdag partiledelsen og går inn for å avlyse 24. konsesjonsrunde. Forslaget ble vedtatt med knapp margin til stor jubel i salen. Dermed vil Venstre stemme mot enhver form for letevirksomhet etter olje som Søviknes lyste ut i midten av mars.

– Ifølge IEAs scenario for hvordan vi skal nå Parisavtalen kommer olje og gass fortsatt til å utgjøre ca. 40 prosent av verdens energimiks i 2050. Da blir det meningsløst at Norge, som har lavere CO₂-utslipp fra vår oljeproduksjon enn snittet i resten, ikke skal utvinne olje og gass i fremtiden, sier Olje -og energiministeren.

Ny oljepolitikk

Som NRK fortalte fredag er Venstre delt i synet på hvor store konsekvenser Parisavtalen skal ha for norsk olje- og gasspolitikk.

Mens Unge Venstre mener 24. konsesjonsrunde må avlyses, advarte motstanderne mot at det vil redusere Venstre til et «reinspikka miljøparti» uten troverdighet blant velgerne.

Unge Venstre

NY OLJEPOLITIKK: Unge Venstres Tord Hustveit er godt fornøyd med at Venstre nå har tatt et standpunkt mot letevirksomhet blokkene i Barentshavet og Norskehavet

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Likevel går altså partiet nå aktivt inn for å si nei til all letevirksomhet i de 102 blokkene som er utlyst i Norskehavet og Barentshavet (se faktaboks).

– Dette betyr at Venstre i Stortinget må stemme mot 24. konsesjonsrunde, og så oppfatter jeg også at Venstre har fått en ny oljepolitikk, der vi er mer restriktive, sa leder i Unge Venstre Tord Hustveit til NRK etter avstemningen.

Alvorlig

Vedtaket kommer dagen etter perspektivmeldingen som spår at Norge kan få en utfordring med å vedlikeholde velferdstilbudet i fremtiden. Administrerende direktør i Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener også at Venstres vedtak er alvorlig.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

ALVORLIG: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier Venstres syn er trist.

Foto: NRK

Han trekker likevel frem at det virker å være bred enighet på Stortinget som vil sikre norsk oljeutvinning i fremtiden, og sier det vil sikre kvaliteten på norske sykehus og norske skoler i framtida.

– At Venstre nå tar et annet syn er veldig trist, men det endrer ikke den brede enigheten, sier Schjøtt-Pedersen til NRK.

Avviser kritikken

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, avviser kritikken. Han går ikke med på at vedtaket fra landsmøtet setter arbeidsplasser i fare.

– 24. konsesjonsrunde ligger jo uansett langt fram i tid, og det er lenge til det eventuelt kan bli noe produksjon, sier han til NRK.

Selv hadde han helst sett at det opprinnelige budsjettforslaget gikk gjennom, der man satt strengere krav til nye letelisenser, framfor å avlyse hele runden. Dagens vedtak gjør at han nå må stemme mot 24. konsesjonsrunde dersom saken kommer opp i Stortinget.

– Dette var en tydelig markering om at vi må se på petroleumspolitikken på nytt. Den må ses i lys av Parisavtalen, og da er det ikke riktig med den store utlysningen de har lagt opp til i 24. konsesjonsrunde.

Gratulerer!

Miljøpartiet De Grønne lar seg derimot begeistre av landsmøtet beslutning.

– Gratulerer til Venstre! Dette er en seier for miljøgrasrota i Venstre og et fremskritt for Venstre som klimaparti, skriver partileder Rasmus Hansson i en e-post.

Hansson viser til fjorårets advarsel fra det internasjonale pengefondet (IMF) mot å ikke bli for oljeavhengig.

– Vi må slutte å satse på olje og begynne å satse på fremtidens grønne arbeidsplasser. Stadig flere arbeidsplasser forsvinner i oljebransjen. De er ikke fjernet av grønn politikk, men av oljeselskapene selv, sier MDG-lederen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger