Hopp til innhold

Sørlandet topper båtfyllstatistikken

Med 47 anmeldte båtførere i fjor er Agder landets desiderte båtfyll-versting. Men politiet avviser at sørlendingene har dårligere holdninger enn nordmenn ellers.

Morten Skarpaas og Ole Petter Parnemann

NY BÅTSESONG FOR BAUGEN: Båtfører Morten Skarpaas (t.v.) fra Vestfold politidistrikt viser Ole Petter Parnemann fra Politidirektoratet (t.h.) Stavern fra sjøsiden før årets båtsesong starter for fullt.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Denne uka samler politiets sjøtjeneste seg før en ny båtsesong starter for fullt.

I underkant av 300 båtførere ble tatt for promille over 0,8 til sjøs i fjor sommer. Av de 33 som i snitt omkommer i fritidsbåtulykker hvert år, er rundt hver femte alkoholpåvirket, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet.

– Politidistriktet som tok flest var Agder med 47 saker. Kort etter kom Vestfold, Telemark, Hordaland og Østfold politidistrikt, sier Ole Petter Parnemann, ansvarlig for sjøtjenesten i Politidirektoratet.

Ønsker politiet oftere på sjøen

Ole Petter Parnemann

Ole Petter Parnemann fremhever Agder politidistrikt som spesielt flinke til å ta lovbryterne til sjøs, med hyppige kontroller fra politibåtene.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Ifølge Parnemann er dette populære kystområder med mange fritidsbåter og feriegjester.

– Tallene har selvfølgelig sammenheng med hvor vi har politibåttjeneste, og hvor aktive ulike distrikter har vært. Samtidig har det betydning hvor mange byer, utesteder, treffsteder for ungdom man har.

Parnemann fremhever Agder politidistrikt som spesielt flinke til å ta lovbryterne til sjøs, med hyppige kontroller.

– Vi hadde gjerne sett at flere av politidistriktene prioriterte opp tjenesten mer enn det kan se ut til at de gjør. Dette er jo i konkurranse med andre politioppgaver.

Båtførere med promille

– Dårligere holdninger i Aust-Agder

Kari Randen

Kari Randen i interesseorganisasjonen Av-og-til sier undersøkelser viser at noen av fylkene som har størst fritidsbåttrafikk også er de som har slappest holdning til å drikke til rors.

Foto: AV-OG-TIL

Alkovettforeningen Av-og-til har undersøkelser om folks holdninger til alkoholbruk og båtseiling.

Stort sett er det gode holdninger – men noen steder virker holdningene litt slappere, som i Aust-Agder, ifølge Kari Randen i Av-og-til.

– Det at politiet tar flest i Aust-Agder, betyr jo ikke at det er der folk kjører mest med promille, men det ser jo ut som om holdningene og adferden stemmer overens med de undersøkelsene vi har gjort. Dermed virker det som om det særlig i Aust-Agder er mye promillekjøring, sier Randen.

– Økt politiaktivitet forklaringen

Miriam Stausland i Agder politidistrikt

Miram Stausland i Agder-politiet tror ikke sørlendinger er mer løsslupne med alkohol på båt enn andre, men at flere blir tatt fordi politiet kontrollerer flere til sjøs.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Politiet i Agder avviser at sørlendinger er mer løsslupne med alkohol på båt enn andre.

– Ut fra tallene jeg sitter med nå, så har jeg ikke dekning for å si det, sier Miriam Stausland, koordinator for politibåttjenesten.

Hun tror det er flere årsaker til at flest blir tatt med promille på sjøen i Agder.

– Agder politidistrikt har fire politibåter i tjeneste om sommeren, så vi kontrollerer veldig mange flere båtførere enn distriktene som bare har én båt. I tillegg er kystlinjen vår populær blant turister, så trafikken er veldig stor i sommermånedene.

Agder-politiet har også tatt i bruk en ny pusteprøve som godtas som bevis i retten.

– Det gjør at vi nærmest kan avslutte saken på sjøen istedenfor å kjøre inn på legevakta som vi måtte før.

Det er likevel en tendens som bekymrer politiet:

– Mange av båtførerne vi stanser ligger tett opp mot promillegrensa. Alkohol fører til redusert reaksjonstid, mindre oppmerksomhet, og ofte økt risikovilje, sier Stausland.

Nett-TV:

Mest båtfyll på Sørlandet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ