Hopp til innhold

Sorg etter medieoppmerksomhet

Når medietrykket avtar, blir det enda viktigere at nære personer til berørte og pårørende stiller opp, sier eksperter.

Jan harsem

Leder for støttegruppen for overlevende etter Scandinavian Star-ulykken, Jan Harsem, under minnemarkeringen, ved Akershus Festning i 2010. Det er 21 år siden skipet brant. Harsem mistet kona si i ulykken.

Foto: Jarl Rehn-Erichsen / SCANPIX

Pårørende og overlevende går en tøff tid i møte. For mens de sitter igjen med sorgen, går verden sakte men sikkert videre og det som skjedde 22. juli i Oslo og på Utøya vil ikke lenger prege mediene i like stor grad.

Jan Halvor Harsem overlevde Scandinavian Star - en ulykke som fikk mye oppmerksomhet. 159 mennesker omkom etter en påsatt brann. Harsem mistet kona og ble alene med en liten gutt.

– Vanskelig å takle stillheten

Tapet og kriseopplevelsen forandret hele livssituasjonen til Harsem. I den første og verste tiden hadde han problemer med å ta innover seg mediene.

Hvordan han opplevde da avisene igjen begynte å skriver om vær og kjendiser etter ulykken, forteller han slik.

– Jeg bar katastrofen fortsatt med meg som et fastfrosset øyeblikk. Opplevelsen var ekstraordinær og ekstrem. Da medietrykket avtok fikk jeg en ro som var god å ha, men også en stillhet som var vanskelig å takle, sier Harsem til NRK.

Scandinavian Star

Natt til 7. april 1990 var Scandinavian Star undeveis fra Oslo til Frederikshavn da det brøt ut brann ombord. 158 omkom ombord, og en person døde senere av skadene fra ulykken.

Foto: Joakim Roos / AFP

– Inntrykkene brente seg fast

Per Morten Bjørnstad er lokallagsleder i Norges Veteranforbund for internasjonale operasjoner. Han har tidligere vært med i NRK Ukeslutt og fortalt om hvor vanskelig det var å komme tilbake til Norge etter å ha vært med i krig i Libanon - en krig som ikke fikk særlig med spalteplass her i Norge.

– Hvordan er det å sitte igjen aleine med alle inntrykkene?

– Det er til tider veldig vanskelig fordi inntrykkene brente seg fast, og det var ingen å snakke med her hjemme. Vennene mine, som jeg prøvde å snakke med, forsvant. De trodde at jeg hadde klikka og ikke var i stand til å være meg selv. Til tider så var det tilfelle også, sier Bjørnstad.

Utøya

77 mennesker mistet livet i terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Åtte ble drept i Oslo, mens 69 mennesker mistet livet på Utøya.

Foto: Mathias Oppedal/NRK

Medieoppmerksomheten er til hjelp

Bjørnstad forteller at de berørte er i mange forskjellige faser etter de traumatiske hendelsene 22. juli, og at medieoppmerksomheten er til god hjelp.

– Det er noen som har fått det helt innpå seg, og det er noen som har hørt noen ting. Vi har noen som har stått frem, og det er veldig positivt. Det betyr at de er i ferd med å bearbeide en del av de sterke inntrykkene. Viktig er det også at det har vært en markering over hele landet, hvor hele landet har stått sammen og støttet ofrene og de berørte. Det har vært veldig positivt, sier Bjørnstad.

– De nære har en viktig jobb å gjøre

Han får støtte av Siri Thoresen som er seniorforsker og doktor i psykologi. Hun sier at anerkjennelsen som ligger i all oppmerksomheten, er viktig.

– Det norske samfunn har vist veldig sterk sympati og medfølelse med de som er berørt og de som har mistet noen. Nå som medieoppmerksomheten gir seg, tror jeg det viktigste videre arbeidet skjer med de nære; familie, venner, kolleger og naboer. Der tror jeg nærstående personer har mye de kan gjøre som oppfattes som en god støtte, sier Thoresen til NRK.

Rosetoget i Oslo

Forrige uke var 200 000 mennesker samlet i hovedstaden for å vise sin avsky for terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Praktisk hjelp

Hun trekker også frem at det er viktig å gi praktisk hjelp til de berørte. I det legger hun det gjelder alt som trengs for at livet skal kunne gå videre og gi de berørte en anledning til å håndtere følelsene sine.

– Jeg tror det også kan være viktig å markere seg som tilgjengelig. Ikke trenge seg på, men vise at man er der og vet hva som har skjedd. Så tror jeg det kan være å viktig å vise fram at man tåler noen sterke følelser, at man kan høre på det og har tålmodighet, sier hun.

Thoresen tror at det vil ta ganske lang tid for mange å bearbeide inntrykkene fra terrorangrepet 22. juli.

Jan Halvor Harsem, Per Morten Bjørnstad og Siri Thoresen fortalte lørdag om sorgen etter medieoppmerksomheten i NRK Ukeslutt. Hør hele innslaget her:

AKTUELT NÅ