– Norges forsvarsevne er ikke så solid som vi kunne ønsket

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ser mangler i dagens forsvar, og vil bidra til mer åpenhet om hva som ikke fungerer.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide holdt i kveld sitt nyttårsforedrag i Oslo Militære Samfund.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide holdt i kveld sitt nyttårsforedrag i Oslo Militære Samfund.

– Vi har et forsvar som holder en svært høy kvalitet, var noe av det første Søreide slo fast i sin tale til Oslo Militære Samfund i kveld.

Men for den nye forsvarsministeren betyr ikke det at man ikke kan bli bedre.

Søreide mener økt prioritering av sikkerhetspolitiske oppgaver utenfor Norge har hatt gått på bekostning av oppgaver her hjemme.

– Selve ryggraden, evnen til å forsvare Norge og allierte i krise er ikke så solid som vi kunne ha ønsket, sa hun i talen.

Mer åpenhet

I tillegg la Søreide vekt på at hun ønsker mer åpenhet.

– Jeg ønsker meg en mer redelig og ærlig kommunikasjon rundt Forsvarets utfordringer. Jeg tror vi kan bli flinkere til å kommunisere hva som er bra og hva som er mindre bra, sier Søreide.

Prinsippet om å vri ressurser fra lavere prioriterte formål til operativ evne vil være viktig også for den sittende regjeringen, mener forsvarsministeren.

Men til forskjell fra den rødgrønne regjeringen hevder Søreide at det skal legges mer vekt på å kommunisere mer ærlig om hva hun mener dette handler om.

– Det handler om knalltøffe interne omprioriteringer og krevende effektivisering og endring. Det holder simpelthen ikke å flytte tall fra et sted til et annet innenfor et allerede stramt budsjett og kalle det «en styrking».

Chuck Hagel

Søreide reiser denne uken til USA hvor hun vil møte sin amerikanske kollega Chuck Hagel. Da vil hun blant annet benytte anledningen til å ta opp Snowden-avsløringene.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Vil diskutere overvåkning med USA

I morgen reiser Søreide på sitt første besøk til USA som forsvarsminister. Fredag møter hun sin amerikanske kollega Chuck Hagel i Washington.

Ifølge NTB vil samtalene handle om samarbeidet mellom Norge og USA, blant annet jagerflykjøpet, NATOs rolle både i nordområdene og Afghanistan og krisen i Syria.

I talen i Oslo Militære Samfund avslørte Søreide at hun også vil ta opp avsløringene rundt USAs overvåkning med Hagel.

– I dag er det sikkerhets- og forsvarspolitiske forholdet til USA svært godt. Det betyr selvsagt ikke at vi er enige om alt, sier hun.

– Gode venner bør også si fra om ting som er mindre bra. I lys av Snowden-avsløringene, som har vært krevende for mange land, ikke minst her i Europa, er det naturlig å diskutere etterretningssamarbeid under mitt besøk til USA.

Møter jagerflysjefer

Under besøket skal Søreide ifølge NTB også diskutere transatlantisk sikkerhetspolitikk og amerikansk forsvars- og sikkerhetspolitikk med amerikanske kongresspolitikere.

På hennes program står også møter med ledelsen i jagerflyprogrammet.

Til å erstatte dagens F-16-fly har Norge valgt det amerikanske F-35 Lightning II. Norge skal etter planen kjøpe 48 fly og 4 opplæringsfly fra USA.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger