Sommervikarer lokkes med pensjonsordninger de ikke får

Kommuner og private bedrifter reklamerer ofte med gode pensjonsordninger i jakten på sommervikarer. Problemet er bare at som sommervikar faller man utenfor pensjonsordningen på arbeidsplassen.

Telefonsalg

De fleste sommervikarer vil ikke ha noen glede av bedriftens pensjonsordning når de kun skal jobbe der i kortere tid.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

– De fleste sommervikarer vil ikke ha noen glede av pensjonsordningene, fordi de bare skal jobbe der noen uker. Så det mener jeg er forvirrende informasjon som man bør unngå i annonser for sommervikarer, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Vikariat som telefonselger i Kongsvinger, sommervikariat som sykepleier i Oslo, hjemmehjelper, pleiere, kokker og assistenter i Engerdal, ferievikarer på sykehjem i Sola.

Felles for disse stillingsannonsene er at arbeidsgiver forteller at de har gode pensjonsordninger.

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand

- Det er ulike regler i det offentlige og private når det gleder innmelding i pensjonsordningen, sier Kristina Picard i Storebrand.

Foto: Linda Reinholdtsen

Ingen av arbeidsgiverne NRK har kontaktet vil stille intervju.

– Kan bli lurt

Noen innrømmer at det er litt misvisende. Og mye tyder på at arbeidsgiverne har en mal for stillingsannonser som de også bruker når de skal ha sommervikarer.

Kristina Picard tror noen kan bli lurt av slike stillingstekster.

– Ja, det tror jeg fordi jeg ikke tror at så mange kjenner til regelverket. I det private må man ha jobbet i ett år før man blir innmeldt i pensjonsordningen, sier hun.

Forbrukerøkonomen sier at i det offentlige er reglene annerledes. Der må man jobbe i tre år, men arbeidsforholdene oppsummeres.

– Slik at vikarer kan få glede av den pensjonsopptjeningen senere hvis de skal tilbake og jobbe i det offentlige, sier Picard.

Sommerjobb-annonse

Den gode pensjonsordningen ferievikarene lokkes med, nyter de neppe godt av.

Hvis man tar sommerjobb i det offentlige, er det også sånn at man blir trukket i lønn for den gode pensjonsordningen man ikke nyter godt av uten 3 års opptjening.

– Slurvete

Fagdirektør i Forbrukerrådet Jorge Jensen synes det er sløvt å lokke med pensjon i sommerjobbannonser:

- I utgangspunktet høres det ut som et litt slurvete HR-arbeid (personalpolitikk, journ.anm), når man har tatt en standard-formulering og bruker det på sommervikarer, sier Jensen.

Han mener dette er noe som kommunene må rydde opp i.

- Samtidig er det som står i stillingsutlysningen en ting, mens det som står i ansettelseskontrakten er noe annet. Det er vel så viktig å få en ansettelseskontrakt, sier Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger