Solvik-Olsen og Søviknes går ut av regjeringen

Frp-statsrådene olje- og energiminister Terje Søviknes og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen går ut av regjeringen fredag.

Frp-statsrådene olje- og energiminister Terje Søviknes og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen går ut av regjeringen fredag.

Rokeringer i regjeringen

Ketil Solvik-Olsen trekker seg som samferdselsminister og følger kona til legejobb i USA. Han blir erstattet av landbruksminister Jon Georg Dale, som utnevnes i statsråd i morgen formiddag.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen

Ketil Solvik-Olsen sier torsdag at han trekker seg som samferdselsminister. Landbruksminister Jon Georg Dale skal ifølge kilder overta etter Solvik-Olsen.

Foto: NRK

Solvik-Olsen utelukker ikke et comeback, men forteller at familien det neste året skal bo i USA.

– Jeg har hatt nesten fem fantastiske år i regjeringa og åtte år i Stortinget før det. Kona har stilt opp for meg, og har latt meg ta en del prioriteringer. Nå har hun en unik mulighet til å være lege på et stort sykehus i USA i ett år, da synes jeg det ville være naturlig at hun får den sjansen, sier han til NRK.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) vil også gå ut av regjering på fredag.

Dagens Næringsliv og Dagbladet meldte avgangene først, NRK har senere fått dette bekreftet av kilder tett på prosessen.

Terje Søviknes

Terje Søviknes (Frp) gå ut av regjering fredag. Kilder opplyser at det er Frps stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg som overtar etter Søviknes.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Før Søviknes ble statsråd i desember 2016, hadde han vært ordfører i Os i Hordaland i nesten ti år. Han var da blant Frps mest profilerte og populære ordførere.

Etter det NRK får opplyst skal han nå tilbake til lokalpolitikken. Det holdes lokalvalg neste år, og der er Søviknes tiltenkt en viktig rolle.

Nye statsråder

Partileder i Frp, Siv Jensen, sier at Solvik-Olsen ikke tar farvel til politikken.

– Ketil har et sterkt politisk engasjement, og om ett år han tilbake i Norge og klar for å drive valgkamp for Frp. Han tar ikke farvel til politikken, selv om han nå må gå av som statsråd som følge oppholdet i USA, sier Jensen til NRK, og fortsetter:

– Ketil Solvik-Olsen er tidenes beste samferdselsminister og han har gjort en formidabel innsats både i partiet over mange år, og for å bygge landet med en massiv utbygging av veier, jernbane og kollektiv. Jeg vil takke for han innsatsen som statsråd så langt, og jeg gleder meg til å drive valgkamp med Ketil om ett år, avslutter Jensen

Statsministerens kontor bekrefter at det vil bli endringer i regjeringen i statsråd fredag.

En kilde med kjennskap til prosessen bekrefter overfor NRK at Bård Hoksrud blir ny landbruksminister. Kjell-Børge Freiberg blir olje- og energiminister og Jon Georg Dale blir samferdselsminister. Dale ble landbruks- og matminister i 2015.

 Jon-Georg Dale bytter departement, men ønsket ikke kommentere det i formiddag.

- Jeg er landbruksminister

Hoksrud sitter i dag i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, men har erfaring fra regjeringsapparatet som statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Kjell-Børge Freiberg var i mange år ordfører i Hadsel, Nordland, før han i 2015 ble statssekretær i Olje- og energidepartementet.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale

Jon Georg Dale skal, ifølge kilder til NRK, bli ny samferdselsminister.

Foto: Ola Helnes / NRK

Udramatiske skifter

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, mener at endringene har ligget i kortene.

– Dette er relativt udramatiske skifter, selv om det ikke var ventet at det skulle komme akkurat nå. Statsrådsskiftene kommer som en følge av at Ketil Solvik-Olsen ønsker å gå av som statsråd. Regjeringen har derfor ønsket å gjøre andre endringer som også har ligget i kortene en periode, sier Takvam.

Han mener at Jon Georg Dale kommer til å være en god arvtager etter Solvik Olsen.

– Det er satt i gang mange store prosjekter, og Dale har det som skal til for å kunne videreføre disse prosjektene. Han har gått vegen fra å være rådgiver i stortingsgruppa til Frp til å være statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet, før han ble statsråd. Mange har ment at tiden er moden for at han får større oppgaver.

Takvam mener enkelte vil være overrasket over valget av Bård Hoksrud som ny landbruksminister.

– Mange har nok oppfattet han som en populist. Men internt i Frp blir han sett på som en god politisk håndverker. Han står ganske i midten av partiet, og tilhører ingen fløy.

SLIK BLIR REGJERINGEN ETTER BYTTENE:

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger