Solveig Horne om kakekastingen: Jeg var redd

OSLO TINGRETT (NRK): Kvinnen som står tiltalt for å ha kastet en kake på Solveig Horne under Oslo Pride mener hun er uskyldig. Aktor ber om 45 dager ubetinget fengsel.

Solveig Horne utsettes for kakekasting under Pride

Her får likestillingsminister Solveig Horne en kake med barberskum i ansiktet.

Foto: Erik Brandsborg / Privat

Den 22 år gamle britiske kvinnen nekter skyld på alle punkter.

Hun ville ikke forklare seg i retten, eller svare på spørsmål. 22-åringen har en engelskspråklig tolk ved sin side som oversetter det som blir sagt i retten.

Kvinnen er ikke tidligere domfelt. Aktor legger ned påstand om 45 dagers ubetinget fengsel for kvinnen, men hun har rett til et fradrag på 15 dager etter tilsvarende antall dager i varetekt.

Horne: Frykten sitter igjen

Solveig Horne har avgitt forklaring i et videoopptak gjort på forhånd fordi hun er bortreist. Hun forteller at hun ble skremt av hendelsen.

– Jeg tenkte på hva som kunne ha skjedd hvis det ikke var en kake, men et våpen eller lignende. Jeg tenkte også på sikkerheten, at noen kunne komme så tett på, så raskt, sier Horne i opptaket som ble vist i retten.

Hun opplevde tydelig at det var hun som var målet.

– Frykten sitter igjen. Dette kan se ut som en uskyldig kake, men kunne vært noe annet. Fra det ene sekundet til det andre hadde jeg plutselig en kake i hodet, sier hun.

Større sikkerhetsvurderinger

Horne sier at dette ikke vil bremse hennes deltakelse i det offentlige, men at hun vil ta større vurderinger opp mot sikkerhet

Flere polititjenestemenn som var vitne til det som skjedde da 22-åringen kastet kaken mot statsrådens hode, skal forklare hva de så og hva som skjedde i retten. Statsadvokatens viktigste bevis i saken er videoopptak av episoden.

Statsadvokaten Marit Bakkevig sier at å kaste en kake på noen er en legemsfornærmelse.

– Det alvorlige i denne saken er at kakekastingen skapte fare for å hindre en statsråd i sitt arbeid, sier Bakkevik til NRK.

Strafferamme på ti år

Det var under Pride-paraden i Oslo den 25. juni at likestillingsminister Solveig Horne fikk en kakebunn fylt med barberskum kastet i hodet.

Kvinnen som nå er tiltalt, ble pågrepet noen minutter etter angrepet.

Den siktede kvinnen har så langt vært svært ordknapp og har nektet å forklare seg.

Strafferammen er inntil på ti år, men både forsvarer og aktor er enige om at forholdet nok hører til den nederste graden av alvor for bestemmelsen.

Mandag 27. juni ble hun varetektsfengslet i fire uker, men siden hun er britisk statsborger ble rettssaken berammet allerede til 7. juli.

statsadvokat Marit Bakkevig (tv) og kvinnens forsvarer Kaja de Vibe Malling

Statsadvokat Marit Bakkevig (tv) og kvinnens forsvarer Kaja de Vibe Malling i retten torsdag morgen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger