Sølje Bergmann: Helsemyndigheter har økonomisk interesse av massevaksinasjon

Skuespiller og trebarnsmor Sølje Bergman har blitt kritisert for ikke å ha gitt barna sine meslingvaksine. Selv tror hun at økonomi er en av faktorene som spiller inn når norske helsemyndigheter kommer med vaksineanbefalinger.

Sølje Bergman og Stig Henrik Hoff

SKEPTISKE TIL VAKSINE: Sølje Bergman og ektemannen Stig Henrik Hoff har valgt å ikke vaksinere sine tre barn med MMR-vaksinen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Oppdatert fredag 15. juni 2015 kl. 14:17: Salongen presiserer at Sølje Bergmanns påstander om FHI i dette programmet er helt udokumenterte. NRK har ikke funnet noen fakta som understøtter dem. Folkehelseinstituttet fikk ikke anledning til samtidig imøtegåelse og avviser påstandene på det sterkeste.

Debatten om meslinger og vaksinering har nok en gang blusset opp i den vestlige verden, og en av dem som har stått midt i stormen er skuespiller Sølje Bergman.

«Vi har sykdommer, som meslinger, av en grunn, og det er fordi barna skal gjennom det», er et av utsagnene hun har kommet med i forbindelse med debatter om temaet.

Dette har fått både Folkehelseinstituttet og flere leger til å reagere kraftig. Forrige uke skrev Kristin G-I. Mohn og Rebecca J. Cox ved Universitetet i Bergen en krass kronikk under tittelen «Sølje Bergman er farligere for barn enn vaksiner».

Selv har Bergman gitt sine tre barn vaksine mot polio og stivkrame. MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder, har hun derimot ikke gitt dem.

I et lengre intervju med Salongen på P2 forteller Bergman at det er lite trolig at hun vil endre mening om vaksiner.

Hør hele intervjuet her:

I dag har Salongen besøk av det som kanskje er norges mest upopulære kvinne. Vaksine-skeptikeren Sølje Bergman. Hun vil sette punktum for debatten. Personlig mener hun det er økonomiske interesser i massevaksinasjon av mennesker. Vi bør bejae sykdom. Salongpoet Frode Grytten snakker om å kjøre bil. Journalist Lars Taraldsen forteller om sin tid som munk.

SNAKKER UT I RADIOINTERVJU: Hør hele intervjuet med Sølje Bergman i Salongen på NRK P2.

Last ned intervjuet som podkast her.

Står på sitt

– Hypotetisk sett. Hva skal til for at legevitenskapen skal overbevise deg?

Sølje Bergman på besøk hos Salongen i NRK P2.

PÅ RADIO: Skuespiller Sølje Bergman ble intervjuet på P2-programmet Salongen torsdag.

Foto: NRK

– På mange spørsmål har de klart det allerede. Akkurat på det spørsmålet tror jeg ikke at de klarer det, sier Bergman, som utdyper at hennes standpunkt mot vaksiner har sitt utspring fra ekspertise og samtaler med leger.

– Men disse legene som du har snakket med, og som er enige med deg, hvorfor hører vi aldri noe til dem?

– De tør ikke. De er kneblet. De tør ikke å stå frem om det. Fordi det er vedtatt med stat og norske helsemyndigheter at dette er det beste tilbudet, og de har sin lit til at folk har tillit til det og følger det.

Mener FHI har flere agendaer

I intervjuet kommer det også frem at Bergman stiller spørsmålstegn ved hva som er helsemyndighetenes agenda bak vaksiner. Hun mener det er et åpenbart økonomisk motivert samarbeid mellom stat, helse og legemiddelindustrien, og at det er helt klare økonomiske retningslinjer i forhold til vaksineanbefalingene fra helsemyndighetene.

–Hva mener du da? Er det mulig at Folkehelseinstituttet setter økonomi høyere enn liv og helse?

–Det vil jeg ikke spekulere i, for jeg tror på det gode i mennesket.

–Men du spekulerer jo i det?

–Hvis du spør meg personlig, så får jeg stå personlig ansvarlig. Ja, jeg tror at det er økonomiske interesser i massevaksinasjon i mennesker. Jeg synes ikke det er noe nytt under solen i det hele tatt. Mange har snakket om dette før meg. Jeg er ikke den første som nevner dette. Det er ikke en usannhet i hvert fall, sier Bergman.

Selv om hun understreker at hun tror FHI er opptatt av liv og helse, er hun svært skeptisk til vaksinene de anbefaler.

– Jeg har tillit til sykehus og norsk helsevesen og vitenskapen. Men å påberope meg en viss sunn skepsis, som jeg kaller det, hvor man også tar med alle faktorer som at legemiddelindustrien også skal tjene penger, det er ikke noe... Det betyr ikke at jeg sier at de er kyniske. Ja, det finnes også kyniske mennesker innenfor det, men jeg sier ikke at Norsk Folkehelseinstitutt jobber ut ifra kyniske retningslinjer.

Avviser påstandene

Folkehelseinstituttet ved divisjonsdirektør John-Arne Røttingen avkrefter at instituttet har noen økonomiske interesser relatert til legemiddelindustrien og vaksineproduksjon. Instituttets anbefalinger på vaksineområdet er basert på faglige og uavhengige vurderinger, sier han i en epost til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger