Solhjell om ny Nobel-leder: – Uheldig timing

Bård Vegar Solhjell (SV) mener det kan være et uheldig tidspunkt å vrake Thorbjørn Jagland, og dermed gjøre tidligere nestleder Kaci Kullmann Five til ny leder i Nobelkomiteen.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell (SV) frykter at vrakingen av Jagland som Nobelkomiteens leder vil bli tolket dit hen at han som delte ut fredsprisen til Kinas dissident Liu Xiaobo måtte gå.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg er litt overrasket. De fleste trodde nok at Jagland ville fortsette som leder av Nobelkomiteen, sier Bård Vegar Solhjell (SV).

I dag ble det rokert i lederskapet til Nobelkomiteen, der tidligere nestleder Kaci Kullmann Five nå blir ny leder. Nestleder blir komitémedlem Berit Reiss-Andersen.

Det betyr at Jagland vrakes etter seks år som leder av Nobelkomiteen. Selv forsvant han ut av møtet uten å snakke med pressen tidligere i dag.

Skeptisk til ledervalget

– Kaci Kullmann Five er en kompetent person. Men jeg stiller spørsmål ved tidspunktet rundt lederskiftet. Fordi dette illustrerer at nobelkomiteen er politisk og at et politisk flertall benytter seg av dette til å endre lederen, sier Solhjell.

Solhjell frykter at vrakingen av Jagland vil bli tolket som at Jagland måtte gå fordi han ga fredsprisen til Kinas dissident Liu Xiaobo.

– Jagland har fått kritikk for nettopp dette og andre har brukt argumentet om at han burde gå på grunn av prisen til Xiaobo. Timingen med Jaglands avgang kombinert med et politisk skifte i Norge er uheldig. Målet bør jo være å avpolitisere Nobelkomiteen, ikke det motsatte.

– Komiteen er likestilt

Kaci Kullmann Five sier hun var helhjertet med på å gi Nobels Fredspris til Liu Xiaobo.

Endret politisk flertall fra rødt til blått, både på Stortinget og i den fem medlemmer store komiteen, har den siste tiden ført til en diskusjon om ledervervet.

Dette vil ikke den nyvalgte komitélederen spekulere i.

– Jeg ser at dette er påpekt i pressen, men her har det aldri vært noen oppleste prinsipper om noe slikt. Det er Stortinget som har i oppgave å sette sammen komiteen og det påvirker sammensetningen. Men så setter vi partitilhørigheten til side, og deretter er det ny komité som bestemmer hvem som blir leder, sier Five.

Five understreker at de fem komitémedlemmene er likestilte og er forbauset over at ledervervet vekker så mye oppmerksomhet.

Knut Magnus Berge er utenrikssjef i NRK og mener lederskiftet er en følge av endringer i Stortinget:

Knut Magnus Berge om valget av ny leder i Nobelkomiteen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger