NRK Meny
Normal

Solhjell: – Jeg er skuffet, men ikke overrasket

Bård Vegar Solhjell (SV), som er saksordfører for asylbarnsaken, sier han er spent på å se nøyaktig hvilke deler av hans argumentasjon KrF er uenige i, når partiet nå har valgt å ikke gå inn for mistillit mot justisminister Anders Anundsen (Frp).

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell (SV) mener Knut Arild Hareide (KrF) ikke la frem god nok argumentasjon til hvorfor hans partis stortingsgruppe valgte å ikke støtte mistillitsforslaget.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg er skuffet, men ikke overrasket, over KrFs konklusjon. De saklige argumentene i dette spørsmålet er etter mitt syn overbevisende, sier Solhjell til NRK.

Under sin tale til landsstyret fredag, sa KrF-leder Knut Arild Hareide at partiets stortingsgruppe har valgt å ikke gå inn for mistillit mot justisminister Anders Anundsen.

I stedet har partiet valgt å fremme et forslag hvor det kommer fram at justisministerens opptreden i saken om de lengeværende asylbarna har vært «sterkt kritikkverdig».

– Jeg er spent på å se nøyaktig hvilke deler av min argumentasjon de er uenige i, sier Solhjell om avgjørelsen.

– En sak som bør få alvorlige konsekvenser

Knut Arild Hareide

Under sin tale til KrFs landsstyre fredag, opplyste Knut Arild Hareide om at KrF ikke støtter mistillitsforslaget.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Solhjell mener Anundsen på flere punkter har informert Stortinget på en måte som ikke er tilfredsstillende.

Justisministeren fortalte blant annet Stortinget om en «klar politikkendring» overfor lengeværende asylbarn.

– Dette er en sak som kan ha fått de mest alvorlige følger for de mest sårbare, små mennesker. Da bør alvorlige feil få alvorlige konsekvenser for den ansvarlige statsråden, mener Solhjell.

Hareide forklarte partigruppens avgjørelse blant annet med at de «ikke er sikre på om feilinformasjonen som har blitt gitt ut, har blitt gjort bevisst».

Dette synes ikke Vegar Solhjell henger på greip.

– Mitt svar på det er: Opplysningsplikten i Grunnloven gjelder enten man villeder Stortinget med vilje eller gjennom uaktsomhet. Så det synes jeg rett og slett ikke er et godt nok argument, sier han.

Arnstad: – Forventet at de ikke turte å være med

Marit Arnstad

Marit Arnstad (Sp) frykter at KrF nå kan miste slagkraft i arbeidet med asylbarnas videre skjebne.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Senterpartiet var det første partiet som støttet SVs krav om å fremme mistillitsforslag mot justisministeren. Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp sier hun heller ikke er så overrasket over KrFs avgjørelse.

– På en side hadde jeg vel forventet at de ikke turte å være med på det, men jeg synes det er synd. Og det betyr at terskelen for hva du kan gjøre som statsråd overfor Stortinget, blir veldig høy, sier hun til NRK.

KrF krever nå ny vurdering av sakene til asylbarn som ble sendt ut i andre halvdel av 2014. Men Arnstad frykter partiet i stedet kan miste slagkraft i dette arbeidet etter dagens avgjørelse.

– Når det gjelder asylbarnas videre skjebne, så er jeg redd for at dette nå kan føre til at KrF mister litt kraft i det arbeidet, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger