Hopp til innhold

Erik Solheim: – Høyblokka må stå

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) bekrefter at det om kort tid vil bli lagt fram flere ulike alternativer for et nytt regjeringskvartal. Det er uenigheter i regjeringen, men Solheim mener selv at Høyblokka må bevares.

Erik Solheim foran Høyblokka, Regjeringskvartalet

Erik Solheim vil bevare Høyblokka fordi den er et unik modernismebygg.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Selv om det fortsatt ikke er noen enighet i regjeringen, vil det om kort tid legges fram utredninger og alternativer for et nytt regjeringskvartal.

Høyblokka

Det er risset inn piktogrammer i fasadene til Høyblokka.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

NRK kunne onsdag fortelle at regjeringen ikke vil ta endelig stilling til riving eller ikke riving av Høyblokka når de legger fram resultatet fra utredningene av området etter terrorangrepet den 22. juli.

Miljøvernminister Solheim bekrefter at snart legges fram en liste med alternative løsninger for Regjeringskvartalet, og at regjeringen fortsatt ikke er kommet til noen enighet.

– Det er helt sikkert ulike syn i regjeringen, sier Solheim til NRK.

Flere fra SV har offentlig gått inn for at Høyblokka må få stå, men Solheim vet ikke hvor de ulike partiene lander. Nå maner han til en bred debatt om området.

Les også: Uenigheter i regjeringen forsinket avgjørelse

Picasso-kunst i Høyblokka

Dette innrisset i betongen i et av fellesarealene i Høyblokka er tegnet av Picasso.

Foto: Statsbygg

– Vi må nå la debatten gå. Debatten må få gå i alle partier og på tvers av partier, sier Erik Solheim.

Vil bevare «FN-bygningens parallell i Norge»

Solheim er som miljøvernminister sjefen til Riksantikvar Jørn Holme. Holme har som faginstans gitt et klart råd om at Høyblokka må bevares og ikke rives, og det støtter miljøvernministeren fullt ut.

SV-statsråden er opptatt av at man ikke må la seg styre av hva folk i dag synes er stygt og pent.

– Høyblokka er en utrolig viktig del av norsk kulturhistorie. Det er modernismens bygg fra gjenoppbyggingen etter krigen og en parallell til FN-bygningen i New York. Den er en del av velferdsstatens arkitektur, og det er ikke tilfeldig at det var her Picasso laget sine tegninger, sier Solheim til NRK.

Solheim mener at det mange i dag synes er stygt, fort sees på som pent om tjue år. I mange perioder har det vært stor trang for å rive eldre bygg, og dette advarer statsråden mot.

– Man har ønsket å rive alt fra jugendbyen i Ålesund til bryggen i Bergen. Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli mente til og med at Stortinget var den styggeste bygningen i verden. Dét er det ikke mange som mener i dag, sier Solheim og peker på et avisutklipp fra 70-tallet som han har tatt med seg for å understreke poenget.

Inviterer arkitekter til å engasjere seg

Om kort tid vil regjeringen legge fram sine alternativer og utredningene som er gjort av fagfolk på både bygg, sikkerhet og andre områder.

Erik Solheim foran Høyblokka, Regjeringskvartalet

Solheim vil ha en omfattende debatt.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

Etter det NRK erfarer vil resultatet av utredningene ende opp med flere alternativer for Regjeringskvartalet og Høyblokka.

Tre av alternativene er:

  • Å la bygg stå for å reparere og rehabilitere innvendig
  • Å rive og bygge helt nytt
  • Å rive, men beholde deler av de gamle bygningene. Dette skal inkludere å rive Høyblokka, men la noen av veggene som har kunstverk risset inn i betongen stå for å så bygge nye bygg inntil.

Etter at fornyingsministeren har lagt fram utredningen, de ulike alternativene og planene for Regjeringskvartalet legges det opp til en offentlig debatt om hva som skal skje med området.

– Når det nå legges fram ulike alternativer, hva synes du om debatten som vil komme?

– Det vil være kjempeviktig med offentlig debatt. Arkitekter og andre med fantasifulle måter å se for seg dette må nå tenke på hvordan dette kan løses. Hvordan kan vi ta vare på Høyblokka, men i en helt ny setting, er utfordringen Erik Solheim sender til alle fagfolk med interesser rundt Høyblokka og regjeringskvartalet.

Solheim vil ha nye ideer, men samtidig ta vare på Høyblokka og andre bygg som var i en fredningsprosess da terrorangrepet skjedde.

– Jeg vil be alle norske arkitekter om å bruke fantasien, og se på hvordan vi kan ta vare på det gamle blant nye løsninger, sier Solheim til NRK.

Regjeringskvartalet fra taket av R4 - 23. juli kl. 11:16

Flere bygg har store skader, men Solheim mener de må settes i stand og ikke rives.

Foto: KRIPOS / Scanpix

AKTUELT NÅ