Solgte forsvarsmateriell til Gaddafis regime

Regjeringen tillot salg av forsvarsmateriell til Muammar al-Gaddafis regime bare måneder før krigen brøt ut i Libya, skriver Ny Tid.

Norsk F-16 fly tilbake fra oppdrag over Libya

Lysforsterkerne som ble solgt til Gaddafis regime kan bli brukt mot de norske F 16-pilotene.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix

Gry Larsen

Statssekretær Gry Larsen (Ap).

Foto: Richard Drew / Ap

Selv om Norge lenge har nektet forsvarsindustrien å selge til Libya, fikk Gaddafis regime kjøpe lysforsterkere og programvare for en million kroner fra Norge i fjor, viser en stortingsmelding som ble offentliggjort forrige fredag.

– Det er en lovbestemt taushetsplikt knyttet til eksport av forsvarsmateriell, så jeg kan ikke gi informasjon om hvilke selskaper som har eksportert varer, sier Utenriksdepartementets statssekretær Gry Larsen (Ap) til Ny Tid.

– Det som ble solgt til Libya var lysforsterkere og dataprogrammer til en verdi av cirka én million kroner. Men det har ikke vært åpnet for eksport av våpen eller ammunisjon, sier hun.

Kan brukes mot norske piloter

Eksporten skal være den første i sitt slag siden Lockerbie-bombingen i 1988, og utstyret kan bli brukt mot norske piloter, som har sluppet flere bomber over Libya bare den siste uka.

Les: – Vi flyr og bomber mindre i Libya
Les: - Libya-operasjon til ut september

– Lysforsterkere brukes i sikte- og styringssystemer på alt fra håndvåpen til fly og beltevogner. Dette kan være teknologi som lar deg se i mørket eller under andre vanskelige forhold. For eksempel bruker man lysforsterkere i nattsynsutstyr, sier Alexander Harang i Norges Fredslags våpengruppe.

Harang sier til Ny Tid at militær programvare blir en stadig viktigere eksportvare for Norge, men at det er usikkert hva slags programvare som er solgt til Libya.

Les: - Libya skyt rakettar mot Tunisia
Les: – Gaddafi gjemmer våpen i UNESCO-ruiner

Selger ikke våpen og ammunisjon

Det er ikke gitt noen lisenser for eksport av forsvarsmateriell til Libya etter at de internasjonale sanksjonene mot Gaddafis regime ble opphevet, og søknader om salg til landet ble avslått både i 2003 og 2008..

Salget fra 2010 gjelder såkalt B-materiell, varer som er utviklet for militære formål, men ikke ferdige våpen eller ammunisjon.

– I regelverket står det hva som skal ligge til grunn for vurderingene. Norge skal for eksempel ikke selge våpen til et land der det er krig eller der krig truer. Dette vurderes i hvert eneste tilfelle, og i 2010 ble det gitt tillatelse til denne eksporten til Libya, sier statssekretær Gry Larsen.

Saken skal nå behandles av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Regjeringen legger stor vekt på at Norge skal videreføre et strengt eksportkontrollregime, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger