NRK Meny
Normal

Solflypioner vil ha energirevolusjon

Mannen bak solcelleflyet «Solar Impulse», Bertrand Piccard, er i Oslo for å holde innledningsforedraget på Zeros klimakonferanse.

Mannen bak solcelleflyet «Solar Impulse», Bertrand Piccard, holder innledningsforedraget på Zeros klimakonferanse i Oslo

VIDEO: Se intervjuet med Bertrand Piccard.

Piccard og den sveitsiske piloten André Borschberg sto bak det første forsøket på å fly jorda rundt med fornybar energi.

Han er en selvutnevnt klimapredikant, og snakker med stor innlevelse om en mer bærekraftig verden.

– Folk tror fortsatt at de trenger fossil energi for å leve godt. Det er helt feil. Man kan leve mye bedre, skape flere arbeidsplasser og få mer fortjeneste med energieffektiv og ren teknologi som dette, sa Piccard da han møtte NRK mandag kveld.

Bertrand Piccard

Bertrand Piccard på Hawaii juli.

Foto: Eugene Tanner / Afp

Mye av teknologien som gjør flyet så energieffektivt har allerede begynt å sive ut på markedet via teknologibedriftene som sponser Piccard.

Løsningene brukes i alt fra motorer og batterier til kjøleskap og belysning.

– Målet er så klart ikke å lage en revolusjon for luftfarten, men i tankene til folk og hvordan de tenker på energi. Hovedproblemet er at det meste vi bruker av teknologi er 100 år gammelt. Og mesteparten av energien blir borte.

– Vi vil vise hvordan energieffektivitet og ren teknologi kan tillate oss å lage fantastiske ting. Folk er mer motivert av løsninger enn problemer, sier Piccard.

«Solar Impulse» tok av fra Abu Dhabi i mars, og krysset Asia i juni. I juli måtte turen imidlertid avbrytes på grunn av problemer med batteriene, og flyet landet på Hawaii. Reisen tilbake til Abu Dhabi ventes gjenopptatt i april neste år.

Piccard var også med på den første sammenhengende luftballongferden jorda rundt i 1999.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger