NRK Meny
Normal

Soldatene mangler leger

De norske soldatene i Afghanistan mangler leger. Det gjør kontingentsjefen opprørt og frustrert.

Oberst Ivar Sakserud

Den norske kontingentsjefen i Afghanistan, oberst Ivar Sakserud.

Foto: Lars Magne Hovtun / SCANPIX

Styrken skal ha sju leger, men bare to er på plass, og det på et tidspunkt da norske soldatene, ifølge Forsvaret, har utkjempet de hardeste kampene siden den andre verdenskrig.

 

Kjempefrustrert

– Jeg er kjempefrustrert. Vi skulle hatt syv norske leger her. Nå er det bare to eller tre. Angsten sitter i brystet for at noe skal skje og vi ikke har leger, sier den norske kontingentsjefen oberst Ivar Sakserud.

Mangelen på medisinske spesialister, særlig kirurger, hindrer soldatene i å gjøre jobben sin. Sakserud mener at de norske soldatene ikke alltid er sikret den legehjelpen de trenger.

Tysk legehjelp

Den 20 år gamle Stange-mannen som overlevde veibomben utenfor Maimana ville ha omkommet hvis ikke en tysk kirurg tilfeldigvis var i nærheten.

Tidligere i år slo Leif Sverre Rosen, generalmajor og sjef for Forsvarets sanitet, full alarm om den elendige medisinske beredskapen i området. Det endte med at han ble kalt inn på teppet til forsvarssjef Sverre Diesen, og nå er på studiepermisjon.

– Jeg står for alt jeg sa da, sier han i en kommentar til avisen.

Vanskelig å rekruttere

Forsvarsdepartementet innrømmer at de norske soldatene i Afghanistan har for får leger.

- Stillingene er der og pengene er der, men Forsvarets sanitet har hatt problemer med å rekruttere spesielt kirurger, sier statssekretær Espen Barth Eide.

Han mener dette har å gjøre med at kirurger er en etterspurt yrkesgruppe her hjemme. Hjemme har de jobb hele tiden. Skal de ut i felt blir de ofte sittende og vente på at noe skal skje.

Jobber med saken

Også Nato har kritisert Norge for å ha for dårlig medisinsk beredskap.

- Dette jobber vi med og har inngått avtaler med sykehuset i Tromsø og Ullevål universitetssykehus om en rotasjonsordning, slik at leger kan være en kortere periode i Afghanistan gjennom en fast avtale med forsvaret, sier Barth Eide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger