Solbergs høyre hånd går av

Statssekretær Sigbjørn Aanes (H) slutter i jobben etter syv år som Erna Solbergs nærmeste rådgiver.

Stortingsvalget 2017

TETT PÅ: Der Erna Solberg har vært de siste syv årene har Sigbjørn Aanes sjelden vært mer enn et par meter unna. Her fra valgnatten i høst.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre / NTB scanpix

Aanes har vært statssekretær med ansvar for mediehåndtering og pressekontakt siden Solberg ble statsminister i 2013. Før dette var han i flere år kommunikasjonssjef i Høyres stortingsgruppe.

– Jeg har verdens artigste jobb, så dere må tro meg på at det er av hensyn til familien. Sønnen min sier nå hver dag at jeg må få en annen jobb. Han mener normale pappaer ikke sitter med telefonen hele tiden mens han maler fine tegninger, sier han til Dagens Næringsliv, som først meldte om avgangen.

Han fikk tidligere i år sitt tredje barn med kona Maria Hoff Aanes, som er tidligere statssekretær og rådgiver i Frp. Paret er bosatt på Lillestrøm.

– Jeg har vært med i syv år og nå er timingen for å gi seg god. Det er ingen dramatikk i at det skjer. Jeg har heller ingen ny jobb å gå til, og de neste månedene skal jeg uansett ha pappaperm, sier Aanes til NRK.

Spinndoktor

36-åringen fra Melbu i Nordland har vært Norges mest sentrale og omtalte spinndoktor de siste årene, og var inspirasjonen til en av hovedkarakterene i den Emmy-vinnende NRK-dramaserien Mammon.

I den anledning gjestet han talkshowet Lindmo sammen med skuespiller Anders Danielsen Lie. Der innrømte han at sjelden har kontroll på hverken pass eller bagasje, og kjente seg igjen i flere siden av den fiktive karakteren.

Aanes har også i sin tid som statssekretær høstet betydelig medieomtale for å ha arrangert årlige lutefisklag med kun mannlige gjester fra politikk og media tilstede.

Før han fulgte Erna Solberg til Statsministerens kontor etter valgseieren i 2013, jobbet han tre år som kommunikasjonssjef i Høyres stortingsgruppe. Også der var han en av rådgiverne som jobbet tettest på Høyre-leder Erna Solberg.

Han har også fartstid fra Unge Høyre både som politiker og ansatt, og har i tillegg stillingen som informasjonssjef i gamle Oljeindustriens Landsforening på CV-en.

Flere utskiftninger

Sammen med stabssjef Lars Øy er Aanes den eneste i Erna Solbergs politiske ledelse som har stått i mer eller mindre samme rolle på Statsministerens kontor helt siden Solberg ble statsminister i 2013.

Tidligere i år sluttet Høyre-statssekretærene Julie Brodtkorb, Laila Bokhari og Torkild Hebbert Haukaas ved kontoret. Det samme gjorde politisk rådgiver Hans Christian Kaurin Hansson.

Inn i Solbergs nærmeste stab har tidligere stortingsmann Svein Flåtten, tidligere kommunikasjonssjef Sunniva Ihle Steinstad, mangeårig Solberg-medarbeider Ingvild Næss Stub og tidligere pressesjef Odd Hoen-Sevje kommet.

Hvem som skal overta som Solbergs spinndoktor når Sigbjørn Aanes nå gir seg er ikke kjent, og han som går ut ønsker heller ikke å spekulere i sin egen etterfølger.

– Den kabalen må jo legges nå. Jeg står i jobben til 11. desember, så det får vi nå se på, sier han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger