NRK Meny
Normal

Solberg: – Vil straffeforfølge ulovlig overvåking

Statsminister Erna Solberg forsikrer om at myndighetene ikke er naive og tar overvåkingssaken på største alvor.

Erna Solberg om falske basestasjoner

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun er bevisst risikoen for overvåking når hun bruker mobiltelefonen sin. Om hun var kjent med at spionutstyr er utplassert i Oslo sentrum, vil hun ikke svare på.

– Hvis vi avdekker ulovlig overvåking, vil det straffeforfølges, sier Solberg (H) til NRK.

Aftenposten avslørte før helgen at avansert spionutstyr som overvåker mobiltelefoner er plassert utenfor Stortinget og regjeringskontorene. Solberg mener regjeringen gjør sitt beste for at sensitiv informasjon ikke skal bli lekket.

– Jeg vil også understreke at vi ikke er naive og at vi tar forholdsregler for å redusere sårbarheten. For eksempel har vi, og har hatt, høy bevissthet knyttet til bruk av mobiltelefoner. Vi har også alternative systemer for utveksling av sensitiv og gradert informasjon, sier Solberg til NRK.

Statsministeren vil ikke svare på om hun var kjent med at denne typen overvåking fant sted i Oslo før Aftenpostens omtale av dette fredag.

Hun ber om forståelse for at det er begrenset informasjon som kan gis om nøyaktig hvordan myndighetene angriper problemet.

Solberg: – Alt vi sier kan bli overvåket

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at hun ikke blir overrasket dersom det viser seg at fremmede makter står bak utplasseringen av det avanserte spionutstyret i Oslo.

Videre påpeker Bjørnland at PST gjentatte ganger har advart myndighetene mot denne typen kriminalitet.

Statsministeren svarer at norske toppolitikere er svært bevisste faren for mobilovervåking.

– Vi vet at mange andre land og mange organisasjoner har utstyr av denne typen. Vi bør være klar over at alt vi sier kan bli overvåket, understreker Solberg.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kaller overvåkingen for «fullstendig uakseptabel».

LES OGSÅ: – Kan snappe opp mye sensitiv informasjon

Se også NRKs ekstra sikre tipskanal

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger