Solberg: – Vi må stole på politiets vurderinger

Statsminister Erna Solberg vil ikke svare om hun mener det var rett av politiet å tillate en nynazistdemonstrasjon i Kristiansand. – Politiet må selv stå for den vurderingen de har tatt, sier Solberg.

Statsminister Erna Solberg vil ikke svare om hun mener det var rett av politiet å tillate en ulovlig nynazist-demonstrasjon i Kristiansand, men sier politet må selv stå for vurderingen de tok.

Erna Solberg sier at politiet oppfylte deres primær oppgave under nynazistdemonstrasjonen i Kristiansand.

På lørdag troppet nynazistene opp i Kristiansands hovedgate uten tillatelse for å gå i demonstrasjonstog. Politiet har fått mye kritikk fordi de ikke stanset nynazistene fra å marsjere i gatene.

– Ingen av oss liker å se at det er nynazister i gatene, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Hun ønsker ikke å svare på hvorvidt hun er enig med politiets vurdering om å la nynazistene marsjere i gatene.

– Jeg kan ikke gå inn og kommentere politifaglige vurderinger. Vi må stole på at politiet gjør de rette sikkerhetsvurderinger for å unngå tilspissede situasjoner, sier Solberg.

– De tok en vurdering i Kristiansand og da må de stå for den vurderingen, sier statsministeren, som mener det er viktig at folk mobiliserer mot nynazistene.

– Vi må forhindre at ungdom rekrutteres til ekstremistmiljøer.

Håndtering av nazimarsj

I Dagsnytt 18-studio mandag forsvarte justisministeren politiets opptreden, da de lot nazimarsjen gå uten å gripe inn.

Kritikk og forsvar

Mange har reagerte negativt på at politiet tillot nynazistdemonstrasjonen i Kristiansand. SVs førstekandidat i Agder, Mali Steiro Tronsmoen, mener det er skammelig at politiet ikke grep inn.

– Dette er en organisasjon som har stått bak bombeangrep og to drap på politiske motstandere. En ekstremt voldelig bevegelse som politiet burde ha stanset før de kom til Sommer-Norges paradegate, sa hun.

Justisminister Per-Willy Amundsen ville ikke kritisere politiet.

– Jeg har tillit til at politiet i Kristiansand gjorde en riktig vurdering, gitt de forutsetninger de hadde. Det er ikke en politisk oppgave å overprøve politifaglige vurderinger, sa Amundsen i Dagsnytt 18.

Ville unngå bråk

Fungerende stabssjef i politiet, Bård Austad, sier til NRK at de kunne stanset demonstrasjonen i sentrumsgatene lørdag, men valgte å ikke gjøre det.

– Vi mener det var bedre å holde kontroll med dem enn å stoppe dem. Det var den beste måten å sikre at det ikke ble konfrontasjon og voldsutøvelse, sier han.

Austad sier politiet tok personalia på samtlige, og at det er opp til påtalemyndigheten hva som skjer videre rent strafferettslig med dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger