NRK Meny
Normal

Solberg: – Prosessen var rettferdig

Høyre-leder Erna Solberg sier at jagerfly-prosessen var rettferdig og kan ikke se at Norge ga forhåndssignaler til amerikanerne.

Høyre-leder Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Ifølge de sitatene som står gjengitt i dette brevet gir ikke grunnlag for å si at de har gitt noe forhåndssignal , sier Solberg til NRK.

Ifølge dokumenter som nettstedet Wikileaks har lekket til den svenske avisen Aftonbladet skal det gå fram at daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, ga amerikanske Lockheed Martin signaler om at deres fly F-35, også kjent som Joint Strike Fighter (JSF), ville bli fortrukket foran svenske Jas Gripen.

Barth Eide selv avviser at han har gitt uttrykk for at F-35 ville bli valgt mens prosessen fortsatt pågikk.

– Ville vært uprofesjonelt

Erna Solberg sier hun ikke har noe grunnlag for å tro at dette har skjedd, men sier at dersom det er tilfelle, så er det svært uprofesjonell oppførsel.

– Men jeg klarer ikke å lese ut av dette at det er mer enn en at prosessen er rettferdig, sier hun.

Hun sier at når utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at prosessen har integritet og Espen Barth Eide sier at hvis man tror på flyet, så betyr ikke det at amerikanerne har vunnet.

– Vår oppfatning er at dette baserer seg på en prosess som baserer seg på Forsvarets behov og at det beste flyet kommer til å vinne, sier Solberg.

– Burde prosessen vært mer åpen?

– Det er nesten umulig å være mer åpen enn den var. Rapportene om de tekniske spesifikasjonene ble offentliggjort etter at avgjørelsen var tatt, sier Solberg.

– Problemet var regjeringens oppførsel

Det hun imidlertid mener var et problem var regjeringens oppførsel på pressekonferansen, som Solberg betegner som «en ekstraordniær nedsnakking av det svenske jagerflyet».

– Det var etter min mening langt utover det som var anstendig og begrunnet. Det var et budskap til SVs velgere, og som førte til at Jas Gripen fikk problemer i flere andre land fordi man begynte å lure på hvor dårlig dette flyet egentlig var, sier Solberg.

Hun sier at det er dette som har gjort svenskene sinte.

– De har kanskje opplevd prosessen som rettferdig, men ikke måten Jas Gripen ble omtalt på av regjeringen etter at beslutningen var tatt, sier Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger