Hopp til innhold

Solberg: – Nå må vi roe oss ned

Statsminister Erna Solberg (H) avviser påstandene om at USA driver overvåking i Norge. Overvåkingen er del av en legitim norsk etterretningsvirksomhet i Afghanistan, sier hun.

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg kommenterte overvåkingssaken da hun besøkte Gran Tre på Jaren tirsdag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Oppslaget i Dagbladet er feil. Det er snakk om 33 millioner telefonsamtaler som Norge og norsk etterretning har registrert i Afghanistan, ikke i Norge. Vi har nå gått igjennom dette, og dette er bekreftet, sier Solberg til NTB.

Statsministeren understreker at etterretningsvirksomheten gjøres som et ledd i å sørge for sikkerheten for norske soldater i Afghanistan.

– Dette er en helt legitim del av det vi gjør for å sikre en deltakelse ute og hindre terrorangrep og noe vi samarbeider med amerikanerne om, sier Solberg.

– Må få orden på fakta

Dagbladets sak om massiv overvåking av telefonsamtaler i Norge har skapt rabalder. Regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti har krevd skarpe reaksjoner, mens SV har bedt regjeringen kalle USAs ambassadør inn på teppet.

– Nå tror jeg vi alle skal roe oss litt ned. Nå må vi først få orden på fakta i denne saken, sier Erna Solberg.

Les mer:

Tar høyde for overvåking

Den første reaksjonen til Solberg i dag var at hun ikke var overrasket om påstandene om den massive overvåkingen var riktig.

– Vi har ikke hatt informasjon om dette volumet, men basert på opplysninger om overvåking som har blitt rulla ut den siste måneden, er det ikke rart eller overraskende at det også kunne være en slik situasjon i Norge, sa statsminister Erna Solberg til NRK tirsdag formiddag.

Hun fortalte også at hun tar høyde for at hun selv blir overvåket av andre lands myndigheter, og at hun er forsiktig når hun snakker i mobiltelefonen.

– Er du statsminister, må du regne med at både uvenner og venner er interessert i å finne ut hva du sier. Da er man forsiktig med hva man snakker om på en vanlig telefon.

– Vi har en dialog gående med amerikanske myndigheter, som startet under forrige regjering. Denne gjenopptas nå både fra justisministeren og utenriksministeren, så skal vi få klarhet i dette, sier statsministeren.

AKTUELT NÅ