Solberg: – Mottakssystemet er i krise

Flere kommuner etterlyser en tettere dialog med staten for å kunne håndtere flyktningstrømmen til Norge. – Mottakssystemet er i krise, sier statsminister Erna Solberg.

Erna Solberg

MÅ ØKE TEMPO: Under dialogmøtet med flere kommuner torsdag understreker Erna Solberg at flyktningsituasjonen er så krevende at ting må gjøres i et annet tempo fremover.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Onsdag samlet regjeringen og ordførerne i de største kommunene seg for å diskutere hvordan Norge skal håndtere flyktningstrømmen fremover. Statsminister Erna Solberg beskriver situasjonen som svært krevende.

– Situasjonen i de norske mottakssystemet kan betegnes som i krise. Hver dag kommer det 350 personer som skal bosettes. Det er et behov for å gjøre ting i et helt annet tempo enn vi er vant til, sier Solberg og fortsetter:

– Vi har fordoblet ankomstene hver måned siden august. Vi står overfor veldig krevende oppgaver i tiden framover. Måten vi behandler dem som kommer på kommer til å prege norske byer og lokalsamfunn framover.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner understreker at alle må ta ansvar i tiden fremover.

– Vi er i en situasjon som krever god koordinering og handling. Vi er i en situasjon der det ikke er mulig å si at det er alles andres ansvar. Det er vårt ansvar, sier Sanner.

– Staten må være direkte

I dialogmøtet deltok kommunene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Sandnes, Kristiansand, Tromsø, Bodø, Arendal, Ålesund, Skien, Bærum, Fredrikstad og Drammen.

Varaordfører i Trondheim, Hilde Okopu, etterlyser en langt tettere dialog med staten.

– Den største utfordring er å ha en koordinert informasjonsflyt fra staten. Vi har blitt kontaktet flere ganger og har hele tiden prøvd å levere uten at de har vært konkrete nok eller at oppfølgingen har vært konkret nok, sier Okopu.

– Staten må være direkte med at de bestiller ting fra oss eller når de oppfordrer oss til å gjøre en innsats, sier hun.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), følger opp Okopus utspill.

– Vi forventer at kommunen blir holdt løpende orientert om alle planer som involverer Oslo. Vi vet at rundt 40 prosent av alle flyktninger som kommer etter hvert bosetter seg i Oslo, så bosetting er en stor utfordring, sier Johansen.

– Må se på kommunene som mer enn iverksettere

Leder for kommunenes interesseorganisasjon KS, Gunn Marit Helgesen, understreket at utfordringene i møte med flyktningstrømmen gjelder alle kommuner.

– Utfordringene er på ingen måte begrenset til de største kommunene. Asylmottaksplasser vil bli opprettet over hele landet. Presset på det kommunale tjenesteapparatet er stort over hele landet, og kanskje størst i de små kommunene, sier Helgesen.

Hun understreker viktigheten av at staten og kommunene kommuniserer felles mål.

– Vi vet at kommunene er fleksible og løsningsorienterte. Men mulighetene til å finne løsninger er sterkt avhengig av at staten ser på kommunene som mer enn iverksettere av statlige mottak, sier Helgesen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger