NRK Meny
Normal

Solberg: – Jeg forutsetter at man følger rådene fra PST

Statsminister Erna Solberg mener PSTs advarsler til Frps Tor André Johnsen er noe partiets stortingsgruppe må håndtere. Selv nekter Frp-politikeren for å ha gjort noe galt.

Statsminister Erna Solberg

RÅD: Statsminister Erna Solberg mener det er en selvfølge at norske politikere følger PSTs råd.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Tirsdag morgen meldte VG at PST har advart Frps stortingsrepresentant Tor André Johnsen mot for tett kontakt med russiske ambassadeansatte som PST mener er etterretningsoffiserer.

– Dette er en sak for stortingsgruppen til Frp og ikke for regjeringen, sier Erna Solberg til NRK.

Hun viser til at Høyre og Frp er enige om den utenrikspolitiske linjen, og sier at hun forutsetter at norske politikere følger de råd de får fra PST.

Johnsen mener VG skaper feil bilde

Men ifølge VG fulgte ikke Tor André Johnsen de første advarslene fra PST.

I en pressemelding avviser Johnsen at han ikke lyttet til rådene fra Politiets sikkerhetstjeneste. Han nekter også for å ha hatt det han kaller irregulær kontakt med Russland.

arve kambe

REISER: Tor André Johnsen sitter i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Komitéleder Arve Kambe sier til NRK at det er bra at opplysningene nå kommer på bordet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Dette er meget alvorlige beskyldinger som ikke er korrekte, skriver han.

Han understreker at han at han støtter norsk utenrikspolitikk, og at han alltid jobber for å fremme Norges interesser.

– Men selv i disse vanskelige tider, hvor forholdet til Russland er preget av konflikten i Ukraina, er det viktig å opprettholde dialog på et lavere politisk nivå. Men det er viktig og riktig å kritisere og reagere overfor Russland på for eksempel på det som nå skjer i Ukraina, skriver han.

Skal ha fått «reiseforbud»

Men under et møte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Baku i fjor, vekket det oppsikt at han tross advarsler fra andre på Stortinget jobbet for at Norge skulle støtte et omstridt forslag fra Russland.

Etter det NRK får opplyst ønsker ikke Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, der Johnsen er medlem, lenger å sende ham alene som delegat på utenlandsreiser.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Komiteen bestemmer selv hvem man skal sende som våre representanter for vår møtevirksomhet, sier komitéleder Arve Kambe (H).

– Han fungerer som vanlig medlem i arbeids- og sosialkomiteen på linje med alle andre medlemmer, legger han til.

Hva synes du om denne saken?

– Jeg synes det er greit å få opplysningene på bordet, så er det opp til Tor André Johnsen å avklare innholdet i dem.

Har Johnsen vært på internasjonale møter etter møtet i Baku i fjor sommer?

– Komiteen oppnevnte ham som delegat for en tur til Brüssel, men etter det har han ikke representert komiteen alene, svarer Kambe.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik bekrefter overfor NRK at både han og Johnsen har hatt møter med PST om denne saken.

– Vi følger selvsagt PSTs råd i denne saken og andre saker, sier Nesvik til NRK.

anniken huitfeldt

VÆR VARSOM: Kontakt med andre lands diplomater er bra, men de folkevalgte må være varsomme, mener Anniken Huitfeldt, leder av utenrikskomiteen.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Vær varsom

Leder for utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), mener det er viktig for politikere å ha kontakt med russiske myndigheter, men at man må være forsiktig.

– Man må være varsom i sin omgang med personell fra ulike ambassader. Enten det er i møter eller i uformelle sammenhenger blir det man sier ofte formidlet videre, sier Huitfeldt til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger