NRK Meny
Normal

Solberg: – Ingen statsråder som ikke har fulgt beskjeder fra meg

Statsminister Erna Solberg (H) føler ikke hennes autoritet er svekket etter en angivelig krangel med innvandringsminister Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet.

Statsminister Erna Solberg under den halvårlige oppsummerende pressekonferansen i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien i Oslo onsdag.

På sin halvårlige pressekonferanse onsdag formiddag måtte statsministeren svare på spørsmål rundt konflikten i asylforhandlingene og den angivelig opphetede krangelen mellom henne og innvandringsminister Sylvi Listhaug under en regjeringslunsj i mai, som VG avslørte tidligere denne uken.

– Vanlig med uenigheter

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk etter artikkelen om krangelen mellom Solberg og Listhaug ut i VG og sa at Frp driver et bevisst dobbeltspill hvor Frps stortingsgruppe går imot forslag fra regjeringen de selv er med i.

– Jeg opplever ikke at det er noen statsråder som ikke har fulgt beskjeder fra meg. Det har jeg ikke opplevd i denne regjeringen, sa statsministeren.

Uenigheten mellom Solberg og Frp skal ha dreid seg om asylinnstrammingene i Stortinget. Solberg ønsket et bredt forlik, mens Frp vil stemme over hvert enkelt av forslagene regjeringen hadde foreslått.

Under pressekonferansen forsøkte Solberg å avdramatisere situasjonen og sa at det er ganske vanlig i norsk politikk at også regjeringspartier ikke er fornøyd med hva regjeringen legger frem. Det har skjedd ofte opp gjennom historien, sa Solberg.

– Den minst vanlige perioden vi hadde var med den blågrønne regjeringen hvor man var så langt fra hverandre at ingenting skjedde på Stortinget. Men selv med borgerlige regjeringer tidligere har KrF valgt å reforhandle ting som har vært forhandlet i Stortinget, sa Solberg og svarte på kritikken fra blant andre Hareide.

– Dette skal vi ha avslappede skuldre på, la hun til.

– Har et tydelig lederskap

KrF-lederen sa også at han ble urolig når han leste at statsråder gikk imot statsministeren og mente at feiden mellom Listhaug og Solberg svekker statsministerens autoritet og lederposisjon.

– Jeg opplever ikke at han sier det, svarte Solberg.

– Det store bildet rundt dette denne våren er noe helt annet. Norge går fremover, vi løser mange viktige, store oppgaver. Vi løser ting som folk er opptatt av i hverdagen, og det gjør vi fordi vi har et tydelig lederskap og gjennomføringsagenda. Vi gjør det vi sa før valget og vi klarer å få resultater på de områdene.

Ros til Listhaug og regjeringen

Hun valgte under pressekonferansen å rose Sylvi Listhaugs arbeid med asylpolitikken og skrøt også av at regjeringens politikk har ført til betydelig lavere tilstrømning med asylsøkere.

– Jeg mener Sylvi Listhaug har vært veldig viktig for å løfte opp disse spørsmålene til en reell diskusjon om utfordringene i asylpolitikken. Vi har fått til flere tilstramminger denne våren enn det mange hadde trodd på forhånd, sa Solberg.

Hun mener at regjeringen har vist god gjennomføringsevne på saker de har fremmet, og viste til tall fra 2015 og 2016 som sier at til sammen 246 proposisjoner og meldinger er fremmet av regjeringen i Stortinget.

– I til sammen tolv av disse sakene har vi gått på hele eller delvise nederlag fordi KrF og Venstre ikke har vært med på regjeringens forslag. Men det betyr at 234 saker har gått gjennom i Stortinget. Det er 95 prosent. Det er ganske bra tall for en mindretallsregjering, sa Solberg.

Statsminister Erna Solberg er svært bekymret over konsekvensene dersom Storbritannia melder seg ut av EU.

Bekymret for mer utrygg verden

Statsministeren uttrykte under pressekonferansen også bekymring over en mer utrygg verden og konsekvensene dersom Storbritannia melder seg ut av EU. Hun sa at det sikkerhetspolitiske bildet er endret.

– Politiske krefter i Europa beveger seg i andre retninger, hvor vi ser tegn til anti-EU og anti-samarbeid, og derfor blir internasjonalt samarbeid viktigere i tiden fremover, fortsatte statsministeren.

– Med flere trusler fra ekstreme grupper er Europa under press, og det er grunn til bekymring for det som kan komme

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger