NRK Meny
Normal

Solberg: – Hareide sitter med mye av nøkkelen til regjeringens levetid

Høyre og Fremskrittspartiets oppslutning har falt kraftig i løpet av tiden i regjering. Statsminister Erna Solberg tror likevel regjeringen blir sittende perioden ut – og viser til KrF-leder Knut Arild Hareides ord.

Erna Solberg holder oppsummerende pressekonferanse

Statsminister Erna Solberg holdt onsdag sin oppsummerende pressekonferanse. Til tross for en krevende høst, tror hun regjeringen blir sittende perioden ut.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Solberg erkjenner at høsten har vært turbulent, men tror regjeringen blir sittende perioden ut.

– Jeg har hørt hva Knut Arild Hareide har sagt om det: Han tror vi sitter. Og han sitter jo med mye av nøkkelen til det, sier statsministeren til NRK.

– Må ta til etterretning at velgerne ikke synes like godt om oss

Hun holdt onsdag sin oppsummerende pressekonferanse i en julepyntet regjeringens representasjonsbolig, 15 måneder etter valgseieren.

– Vi må ta til etterretning at velgerne ikke synes så godt om oss nå som de gjorde for ett år siden, sier Solberg.

Hvorfor har så mange velgere forlatt Høyre i den perioden dere har sittet i regjering?

– Det kan det være mange grunner til. Det kan skyldes forslag vi har fremmet, eller det er kanskje forslag de ønsker hadde kommet, som ikke er kommet. Men jeg tror det viktigste svaret på det, er at vi må brette opp ermene og snakke om innholdet og sammenhenger i politikken. Da er jeg sikker på at mange av dem ser at vi leverer på det vi lovet, og den medisinen vi har foreskrevet for det norske samfunnet, er den som sikrer både velferden og arbeidsplassene i fremtiden, mener Solberg.

Avviser vanskelig høst

Da regjeringen la frem budsjettforslaget slik de mente det burde se ut, i oktober, ble de møtt med kraftig kritikk også fra støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF).

KrF konkluderte med at «her har vi en jobb å gjøre», mens Venstre kalte budsjettforslaget for «en provokasjon» og mente det viste hvorfor de har valgt å stå utenfor regjeringen.

Trond Helleland, Harald Nesvik, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande presenterer budsjettet

Trond Helleland (H), Harald Nesvik (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) presenterte budsjettenigheten etter nesten tre uker med forhandlinger.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Etter nesten tre uker med forhandlinger mellom regjeringen og samarbeidspartiene, fikk regjeringen med seg Venstre og KrF på et forlik.

– Jeg har ikke syntes høstens budsjettdebatt har vært vanskeligere enn det har vært for mindretallsregjeringer før. Men jeg ser at det kanskje var overraskende for folk å se hvordan debattene går etter åtte år med flertallsregjering, sier Erna Solberg.

– Høyre gikk til valg på et bredt borgerlig samarbeid, hvor alle partiene skulle få innflytelse over politikken, presiserer hun.

Det betyr også at Høyre-velgerne må regne med enda mer KrF- og Venstre-politikk i tiden som kommer?

– Jeg regner med at alle som stemte på Høyre, også hørte vårt klare budskap: Et borgerlig flertall skulle gi en borgerlig regjering. Det innebærer også å gi konsesjoner til andre partier, sier Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger