Solberg: – Gjør sterkt inntrykk når det er så nært

Statsminister Erna Solberg synes det er skremmende at terroren kommer nærmere og nærmere Norge. Hun ber oss om å beholde roen og ikke la frykten ta overhånd.


Erna Solberg er opptatt av at vi ikke skal gjøre dette til en religionskrig mellom øst og vest. I ekstrasending i NRK sier statsministeren også vi ikke bør leve i frykt, selv om hun mener bevæpnet politi er nødvendig.

– Målet til terroristene er at vi skal agere i frykt. Da er det viktig at vi beholder roen, og ikke ender opp i hatske debatter, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK etter at et av våre naboland har blitt rammet av to terrorattentater det siste døgnet.

Det har knapt gått en måned siden 17 mennesker ble ofre for ekstreme islamister i Frankrike, og nå rykker terroren enda nærmere Norge.

– Det å se et sånt angrep nær Norge, det gjør sterkt inntrykk. Det går inn i de scenarioene vi har sett i mange andre land, hvor en- og tomannsgrupper angriper symboltunge møter og symboltunge institusjoner.

Advarer mot religionskrig

Statsminister Solberg mener angrepene i København bekrefter at trusselvurderingene mot Norge, som ble økt i fjor høst, er helt riktig.

– Trusselvurderingen tegnet jo nettopp disse bildene og denne typen fare, og som ledet til politiets ønske om å ha midlertidig bevæpning. Så er det opp til PST og politiet å gjøre vurdereringer på om de vil ha ytterligere tiltak og ytterligere forsterkning.

– Er dette i ferd med å bli en religionskrig?

– Det ønsker terroristene, derfor er det vår jobb å sørge for at det ikke blir det. Dette er veldig ekstreme jihadistiske islamister som har et vrangbilde av hva islam er. Vi skal ikke gå i fellen ved å gjøre dette til en kamp mellom kristendom og islam, vesten og arabere, eller annet.

– Jødene en utsatt minoritet

I Paris ble et jødisk supermarked angrepet. I København var en synagoge et av terroristenes mål.

– Dessverre velger de veldig ofte jødiske ofre. Det er en påminnelse om at jødene er en veldig utsatt minoritet i hele Europa.

– Har du fått et inntrykk av at det jødiske samfunn i Norge har bedt om mer beskyttelse?

– Jødene er en minoritet med behov for ekstra beskyttelse, og de har opplevd at de er et mål. Deres sikkerhet har vært høyt prioritert hos norsk politi, og vil også være det fremover, svarer Solberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger