Hopp til innhold

Solberg: – Er glad Stortinget lyttet til våre innvendinger

– 8000 flyktninger over tre år er mer levelig for kommunene enn det opprinnelige forslaget, sier statsminister Erna Solberg. Hun er fornøyd med dagens avtale om Syria-flyktninger.

TURKEY-SYRIA-REFUGEES

Syriske flyktninger ved grensen mot Tyrkia.

Foto: STR / Afp

– Situasjonen i Syria og Jordan er utrolig vanskelig. Vi er opptatt av at Norge skal gjøre sitt for å hjelpe til i denne katastrofen. Vi er nødt til å bidra og nå blir det enklere å oppfordre andre til det samme, sa statsministeren da hun møtte pressen onsdag ettermiddag foran statsministerboligen.

Fikk redusert antallet

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg møtte pressen utenfor statsministerboligern.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Onsdag ble det klart at Arbeiderpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne er enige om å ta imot 8000 syriske flyktninger over tre år. Avtalen innebærer at kvoten økes med 500 flyktninger i 2015, slik at totalt 2000 kan tas imot i år.

Fremskrittspartiet og SV forlot forhandlingene og er dermed ikke med på avtalen.

– Vi er en mindretallsregjering og må alltid ta høyde for at Stortinget kan vedta økonomiske utfordringer. Nå har vi sørget for at de blir noe mindre, det mener jeg er viktig, sa Erna Solberg.

Viktig at kommunene kan ta imot

Hun mener dagens avtale er mer i tråd med behovene og sier hun er glad Stortinget har lyttet til regjeringens innvendinger om at å ta imot 10 000 flyktninger over to år kunne bli for krevende for norske kommuner.

– Vi er enige om tallet. Så skal vi vurdere hvordan det går å få bosatt flyktningene i norske kommuner. Det er mulig vi må gjøre noe for å stimulere til raskere bosetting framover, sier hun til NRK.

Hun understreker at det er viktig at kommunene mestrer oppgaven.

– Vi skal ha respekt for at dette er en stor oppgave, sier Solberg.

Ekstra bonus hvis man tar imot mange

Statsministeren sier det skal gjøres en vurde ring i 2017 der man ser om de norske kommunene har greid å huse flyktningene.

– Hva skjer hvis man ikke har klart det?

– Den vurderingen skal vi ta i 2017.

– Blir det færre flyktninger da?

– Vi skal ta en diskusjon om dette i 2017. Det er viktig fordi det er en stor dugnad. Utgangspunktet vårt er at nå skal vi få til 8000 over tre år.

Solberg sier at det per ett tusen flyktninger som kommer, vil koste cirka en milliard kroner. Hun sier videre at det er lagt inn ekstra penger til kommunene i dagens avtale.

– Så vil de kommunene som tar inn ekstra mange i forhold til befolkningsantallet, få en ekstra bonus for det, sier hun.