Solberg: – Det gjør vondt i magen å se bildet

Statsminister Erna Solberg beskriver bildet av Aylan (3), som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, som forferdelig.

Statsminister Erna Solberg syns det er vondt å se bildet av Aylan (3) som ble funnet død på stranda i feriebyen Bodrum. Bildet viser hvor farlig ferden til flyktningene er, mener Solberg.

Valglogo

– Vi kan snakke om tall, systemer og penger, men når du ser barn og enkeltmennesker som er døde fordi de legger ut på en forferdelig farefull reise fra en krise, tror jeg det gjør vondt i magen til alle, sier Erna Solberg i NRKs Valgstudio.

Syriske Aylan (3) bæres bort etter å ha blitt skylt i land på Bodrum

SKYLT I LAND: Den døde treåringen Aylan Kurdi blir båret vekk etter å ha blitt skylt i land i feriebyen Bodrum. Han og familien var på vei over til Hellas da båten kantret.

Foto: Ap

Bildet av den døde treåringen Aylan Kurdi, skylt opp på stranden i den tyrkiske feriebyen Bodrum, har spredt seg raskt i sosiale medier. Hans fem år gamle bror og moren døde også da båten deres kantret.

– Ikke «Europas skam»

Krigen i Syria har ført til en flyktningkatastrofe.

Flere har beskrevet situasjonen som Europas skam. Det vil ikke statsministeren si seg enig i.

– Jeg er ikke enig i at det er vår skam. Men det er verdenssamfunnets utfordring at vi ikke klarte å gjøre noe med Syria-krisen før den vokste seg så stor.

Har Norge noe ansvar for det?

– Alle i verdenssamfunnet har det. Men vi vet også hvem som blokkerte et sterkere press på Bashar al-Assad tidlig. Vetomakter, særlig Russland, ville ikke rokke ved systemet da den arabiske våren traff Syria. Det at vi ikke har gjort noe, har bidratt til en frustrerende situasjon.

Vil ikke gi midlertidig asyl

I august kom flere enn 2000 asylsøkere til Norge, dobbelt så mange som i august i fjor. UDI har tidligere estimert at det vil komme 11.000 asylsøkere til Norge i år, men de siste asyltallene tyder på at antallet blir langt høyere.

– Vi ser at vi er nødt til å komme med ekstrabevilgninger, og det jobber vi med nå, sier Solberg, men kan ikke si nøyaktig hvor mye mer penger kommunene får.

Tyskland, som venter at 800.000 flyktninger skal ta seg over landegrensen, vurderer å gi midlertidig asyl på tre år for flyktninger fra Syria.

Solberg mener ikke det vil være en god idé i Norge.

– Vi har hatt midlertidig asyl tidligere, og det har vist seg å være en ganske dårlig løsning i Norge. Skal man lære norsk i den perioden? Skal man ut i jobb? Vi kan fort komme i en situasjon hvor vi gjør en dårligere investering på lang sikt hvis vi sier at folk ikke skal komme inn i det vanlige integreringsløpet i Norge, sier Solberg.

Hun mener integreringsløpet er viktig også for å hindre radikalisering.

– Vi skal ikke ha løsninger som kan gjøre det enklere på kort sikt, men kanskje gjøre det verre på lang sikt. Midlertidige løsninger kan vi bare ha hvis vi vet at situasjonen er midlertidig, og det er usikkert i dag.

Tyskland vurderer nå å gi syriske flyktninger midlertidig asyl i tre år. Erna Solberg er skeptisk til løsningen fordi hun tror det kan føre til en usikker tilværelse for flyktningene.

SISTE NYTT

Siste meldinger