Hopp til innhold

– Man kan sende folk tilbake til ustabile situasjoner

Nå som Mulla Krekar selv mener det er trygt nok å reise til Irak, mener Høyre-leder Erna Solberg at regjeringen snarest bør ta opp spørsmålet om en tvangsutsendelse av Krekar.

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg var med å utvise mulla Krekar som kommunalminister i 2003. I 2010 ble hun drapstruet av Krekar. Nå mener hun regjeringen må vurdere å tvangssende ham til Irak igjen.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

I 2003 bad daværende kommunalminister Erna Solberg om å fatte et utvisningsvedtak av Krekar. Siden den gang har situasjonen i Nord-Irak vært for ustabil til å sende Krekar dit, ifølge norske myndigheter.

– I 2003 var det krig i Irak, nå er det ikke krig, bare en ustabil situasjon. Man kan sende folk tilbake til ustabile situasjoner, sier Erna Solberg.

Mulla Krekar

Mulla Krekar

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Krekars advokat, Brynjar Meling sa i går at Krekar ber om å bli sendt ut av Norge.

Klart signal til regjeringen

– Jeg mener at når både Krekars advokat og Krekar selv mener at sikkerhetssituasjonen i Nord-Irak er anderledes nå, er det klare signaler om at regjeringen bør ta opp igjen spørsmålet om en tvangsmessig utsendelse av Krekar og få på plass en avtale med Irak sier Høyre-lederen.

– Det kan ikke være slik at utenriksdepartementet kan la være å forsøke å få i stand en utsendelse av en utvist person, sier Solberg.

Hun forklarer at det som trengs for en tvangsutsendelse av mulla Krekar er en avtale der irakiske myndigheter garanterer at de ikke vil møte Krekar med dødsstraff eller tortur ved en eventuell rettergang.

– Når Krekar selv vurderer det som mulig å reise til Irak må det være mulig å sikre seg disse avtalene. Der syntes jeg regjeringen bør begynne å gjøre noe, sier Solberg.

– Umulig å sende ham nå

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier på sin side at Krekar er fri til å reise frivillig, men at det fortsatt ikke er mulig å tvangssende Krekar til Irak.

– Grunnen til at at ikke er uttransportert av Norge er at vi har en folkerettslig forpliktelse til ikke å sende folk til steder der de er truet av dødsstraff. Vi mener situasjonen i Nord-Irak ikke er klar nok på dette området, sier Støre.

Krekar ønsker å få hjelp fra norske myndigheter ti å få sitt navn fjernet fra FNs terrorlistet før han eventuelt reiser. Men Støre avviser at Norge har makt til å gjøre det .

– Det er ikke Norge som har ført opp Krekar på FNs terrorliste, og vi kan heller ikke ta ham av den. Det er en sanksjonskomite i FN som må avgjøre det. Det vi kan gjøre er at dersom han har ny informasjon som kan revurdere hvorfor han kom på terrolisten, skal vi med glede formidle det til FN. Men det er omtrent det eneste vi kan gjøre i den saken, sier utenriksministeren.

Video Jonas Gahr Støre om Mulla Krekar

NETT-TV: Utenriksministere Jonas Gahr Støre sier Krekar er velkommen til å reise når som helst.

Foto: Nyhetsspiller

Skudd mot Krekar

25. januar i fjor ble Krekars svigersønn såret da det ble avfyrt skudd mot Krekars leilighet i Oslo. Etter dette ble Krekar flyttet til en ny leilighet, men han takket nei til politibeskyttelse.

For en uke siden ble en mann i 20-årene pågrepet og siktet for skytingen. Han er er varetektsfengslet i Sverige, men norsk politi har bedt om å få ham utlevert.

Drapstrusler

I fjor sommer kom Krekar med drapstrusler mot blant andre Erna Solberg og de som eventuelt sender ham ut av Norge. I et møte med utenlandsk presse sa han at dersom han blir drept i Irak, vil de som sendte ham ut av Norge selv dø.

LES: PST: - Mulla Krekar skal ha drapstruet flere

– Erna Solberg sier mulla Krekar skal ut av Norge og kastes i døden. Da må hun betale en høy pris. Hvem som tar livet av henne vet ikke jeg. Det kan være Ansar Al islam, Al-Qaida, barna mine eller slektninger. Men hun skal uansett betale prisen, sa Krekar på pressekonferansen.

PST har etterforsket Krekar i forbindelse med drapstruslene, som sier at han står for det som ble sagt. .

Erna Solberg sier regjeringen må sørge at Krekar kan få reist fra Norge så snart som mulig.

– Når Krekar nå sier han vil reise hjem, synes jeg norske myndigheter skal bestrebe seg på å hjelpe han til å reise raskest mulig, sier Erna Solberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ