NRK Meny
Normal

Solberg skryter av Al-Jabri (17) i nyttårstalen: Inviterte han hjem til seg

Integrering er enkelt, skrev Ali Al-Jabri i et avisinnlegg. Statsminister Erna Solberg har latt seg imponere over 17-åringen og roser hans arbeid i nyttårstalen sin. Nylig inviterte Solberg han hjem til seg.

Integrering er enkelt, skrev Ali Al-Jabri (17) i Aftenposten. Det fikk statsminister Erna Solberg til å invitere Al-Jabri hjem til seg.

NRK var med da den engasjerte eleven, Ali Al-Jabri, i 2. klasse på Stovner videregående skole møtte Erna Solberg et par før statsministeren takket han i nyttårstalen sin. Hallgeir Aunan/NRK.

– Integrering er enkelt når begge sider har de rette holdningene. Både fra oss nordmenn og fra dem som skal integreres. Åpner vi øynene for det positive, er alt mulig. Er du i tvil om at det jeg skriver, er sant? Kom til Stovner og se selv!

Ali Al-Jabri (17) var lei av alle fordommene mot Groruddalen i Oslo og at innvandring blir sett på som vanskelig. Han skrev dette i et innlegg i Aftenpostens debattside for ungdommer i november, og inviterte Solberg til å se på besøksordningen han har vært med på å starte.

I sin nyttårstale roser Solberg Al-Jabri og sier at frivillighetsarbeidet til 17-åringen er «et forbilde for unge fra hele landet».

Hun lover å se nærmere på besøksordningen hvor unge besøker eldre, Unge Møter Eldre (UME). Men før dette inviterte hun Al-Jabri til statsministerboligen.

Solberg roser Ali Al-Jabri

DELTIDSJOBB: Ali Al-Jabri (17) kaller seg et eksempel på vellykket integrering. Selv kom han til Norge med familien fra Irak for ni år siden. Han har også en deltidsjobb på Skeidar.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Solberg: – Han er en flott representant

– For å være ærlig, dette hadde jeg ikke trodd. Men nå skjer det, sier Al-Jabri til NRK.

Erna Solberg klapper Ali Al-Jabri på armen

– BEDRE I NORSK ENN MEG: Erna Solberg er imponert over norskkunnskapene til Ali Al-Jabri. – Du er bedre i norsk enn meg, jeg er jo kjent for stavefeil, sier hun lattermildt.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

NRK var med da den engasjerte eleven i 2. klasse på Stovner videregående skole møtte statsministeren –– noen få dager før Solberg takker 17-åringen i nyttårstalen sin:

«Besøksordningen er et forbilde for unge fra hele landet. Jeg takker ja til den invitasjonen. Han er en flott representant for mange barn av innvandrere som står frem med evne til å løfte integreringen».

Da statsminister Erna Solberg holdt sin nyttårstale, trakk hun frem 16 år gamle Ali Al-Jabri som en som har løftet integreringen.

GA ROS: Da statsminister Erna Solberg holdt sin nyttårstale, trakk hun frem 16 år gamle Ali Al-Jabri som en som har løftet integreringen.

– Små ting gjør at man blir sett

I det 20 minutter lange møtet forteller Al-Jabri Solberg at han gikk rundt på Stovner for å få barn – med ulik bakgrunn og minoritetsungdommer – med på prosjektet. Nå har de 40 ungdommer på venteliste.

Han snakker også om viktigheten av hverdagsintegrering og kampen mot hverdagsrasisme. Solberg roser engasjementet hans og er helt enig.

– Ali har vist at alle nordmenn, uansett hvor foreldrene deres kommer fra, har et ønske om å bidra frivillig og gjøre noe for andre. Det er disse små tingene som gjør at man blir sett og inkludert, sier hun.

Erna Solberg og Ali Al-Jabri sitter ved et bord og snakker sammen

IMPONERT: Erna Solberg har latt seg imponere over Ali Al-Jabri (17) og roser hans frivillighetsarbeid i nyttårstalen sin. Nylig inviterte Solberg han hjem til seg.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Toppkarakter i norsk

Al-Jabri kaller seg et eksempel på vellykket integrering. Selv kom han til Norge med familien fra Irak. Ni år senere har han toppkarakter i norsk, sier han til statsministeren.

– Gratulerer! Du er bedre i norsk enn meg. Jeg er jo kjent for stavefeil, sier Solberg lattermildt.

På slutten av møtet spør Al-Jabri om det er helt sikkert at de sees igjen i januar.

– Det gjør vi. Da kommer jeg på besøk, sier Solberg.

– Tusen takk! Det blir hyggelig, legger han til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger