NRK Meny
Normal

Solberg om sykehusstrid: – Det har vært mye følelser

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke kommentere påstandene om at Bent Høie skal ha blandet seg inn i sykehusstriden på Nordvestlandet på en utidig måte.

Erna Solberg i Politisk Kvarter.

ORDKNAPP: Erna Solberg hadde mye å si om regjeringens siste halvår da hun gjestet Politisk kvarter onsdag. Sykehusstriden i Romsdal og på Nordmøre ønsket hun imidlertid ikke å kommentere. Programleder Bjørn Myklebust.

– Nå ber du meg si noe om en sak som jeg mener at jeg ikke skal kommentere.

Slik svarte Solberg etter at hun ble presset om helseminister Bent Høies rolle i den betente striden om hvor det nye sykehuset på Nordvestlandet skal ligge.

Høyre-politikere i Kristiansund har sendt to varslingsbrev til Høyre sentralt. De krever blant annet svar på om Høie allerede har bestemt seg for tomtevalget, og om han har delt det synet med noen i styret.

Stortinget krever svar

Torsdag vil trolig Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité be Høie redegjøre for sin rolle i saken overfor de folkevalgte.

– Det sentrale spørsmålet er om prosessen har vært åpen og faglig basert, eller om noen har grepet inn for å påvirke utfallet utenom de formelt korrekte kanalene, sa SVs Bård Vegar Solhjell onsdag.

I går gjestet helseministeren selv Politisk kvarter. Der ville han ikke svare et klart «ja» eller «nei» på om han har delt sitt syn på hvor han mener sykehuset bør ligge. I stedet presiserte han at han ikke har instruert noen om å «legge en løsning til grunn».

Onsdag fikk Erna Solberg spørsmål om det samme.

– Jeg vet at Bent Høie har vært opptatt av at dette skal være en prosess som bygger på de faglige kravene og rådene. Det har vært mye følelser. Ingenting skaper så mye debatt som sykehusendringer i Norge, sa Solberg til Politisk kvarter.

– Mener du som statsminister at det er greit at en helseminister sier hvor han mener sykehuset skal ligge i uformelle samtaler?

– Jeg vil ikke kommentere et slikt spørsmål, for da betyr det at du må vite hva som er fakta i saken. Det er ikke uvanlig at det finnes styringsdialog med helseforetakene på ulike tema. Og det er redegjort godt for den styringsdialogen i Stortinget, svarer Solberg.

I dag skal styremøtet i helseforetaket ta stilling til hvor det nye sykehuset i Romsdal og Nordmøre skal ligge. Torsdag skal helseregionen behandle saken, deretter helseministeren i foretaksmøtet fredag.

Langvarig konflikt

Uansett hva de lander på, kommer det til å bli bråk.

Spørsmålet har ført til en heftig konflikt mellom Molde og Kristiansund i mange år.

Fram til slutten av 2009 var det enighet om at regionen skulle ha to lokalsykehus med fulle funksjoner – ett i Kristiansund og ett i Molde.

Men i 2011 ble Helse Nordmøre og Romsdal slått sammen med Helse Sunnmøre. Samtidig ønsket regjeringen at en utredning som skulle svare på om det skulle være ett eller to sykehus på Nordmøre og i Romsdal.

I desember 2012 ble det vedtatt at det skal bygges ett felles sykehus for innbyggerne i regionen.

4. desember i år gikk administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, på dagen fordi hun mener Helse Midt-Norge har grepet inn i arbeidet med sykehusplasseringen på en måte hun syns er uakseptabel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger