Solberg om kritikken fra Frp: – Viktig å kjøle ned

Statsministeren avviser at Høyre har dolket Frp i ryggen. Hun mener alternativet til en Syria-avtale var å forlate regjeringen, eller godta 10 000 kvoteflyktninger på to år.

Statsministeren avviser at Høyre har dolket Frp i ryggen. Hun mener alternativet til en Syria-avtale var å forlate regjeringen, eller godta 10 000 kvoteflyktninger på to år.

VIL HA RO: Erna Solberg ønsker å avdramatisere det faktum at Høyre har inngått en avtale om Syria-flyktninger som regjeringspartner Frp kommer til å stemme mot.

– Jeg mener at de skal sette pris på at denne regjeringen ikke trenger å ta imot så mange kvoteflyktninger som det lå an til at flertallet på Stortinget ville vedta, sier hun når NRK konfronterer henne med den sterke kritikken fra grasrota i Frp.

Under et intervju i forbindelse med Høyres sentralstyremøte, slo Solberg tilbake mot anklagene om avtalebrudd.

– Vi har ikke brutt noen avtale. Jeg tror det er viktig å kjøle ned på dette området. Regjeringen hadde måttet gjennomføre vedtaket Stortinget fattet, eller gått av. Jeg tror ingen av oss hadde syntes det var riktig å gå av på en sak, som dreier seg om å hjelpe mennesker i nød.

Mener forholdet til Frp er avklart

Flere i sentrale posisjoner i Frp mener Høyre har dolket dem i ryggen. Hva svarer du til det?

– Det er ingen grunn til at de skal mene det. Vi har et avklart forhold til Frp om dette. Vi har vært veldig tydelige på at heller ikke vi ønsket å ta imot så mange som Stortinget til slutt vil vedta. Vi mente likevel at det var grunn til å forhandle, slik at vi fikk et ansvarlig vedtak i Stortinget, som vi mente vi kunne gjennomføre.

Du sier at forholdet til Frp er avklart. Hva legger du i det?

– Da de bestemte seg for at de ikke ville gå videre, så var de klar over at vi fortsetter, for å få et vedtak i Stortinget som ville være lettere å gjennomføre.

– Gjorde du noen avtale med Siv Jensen etter at Frp trakk seg fra forhandlingene?

– Vi har ikke gjort noen avtale med Frp, men vi snakker jo sammen hele tiden.

– Hva snakket dere om?

– Det er ikke min praksis å fortelle hva jeg snakker med andre partier om.

Sier samarbeidet tåler uenighet

– Skjedde avtalen i forståelse med Frp?

– De visste jo at vi satt videre. Det ga jo også parlamentarisk leder i Frp uttrykk for.

– Frp kommer til å stemme nei til avtalen. Hvordan påvirker det regjeringens gjennomføringskraft?

– Enhver mindretallsregjering må forholde seg til hva et flertall på Stortinget gjør. Det hadde de (Frps statsråder, red. anm.) gjort om det hadde blitt en avtale som Høyre var en del av, eller om det hadde blitt en avtale uten Høyre. Da hadde regjeringen enten måttet gå av, eller gjennomført det. Det er det grunnleggende. Mange mindretallsregjeringer har gjennomført saker de har vært uenige i.

– Skader det samarbeidet at det er så stor uro i Frp?

– Jeg mener at vi har et godt samarbeid som tåler at vi av og til blir uenige om saker.

Solberg får samme spørsmål to ganger til, og svarer ordrett det samme.

SISTE NYTT

Siste meldinger