Hopp til innhold

Her bryter Erna beltepåbudet

Statsministeren og statssekretæren droppet setebeltet på busstur: – Gammel vane, sier statssekretær Sigbjørn Aanes.

Det har blitt påpekt fra flere hold at Erna Solberg og statssekretær Sigbjørn Aanes ikke hadde på seg sikkerhetsbelte under en nyhetsreportasje på NRK. NRKs fotograf hadde heller ikke på seg belte da klippet ble filmet. Det ble påbudt å bruke sikkerhetsbelte i buss 1. januar i år.

BRYTER LOVEN: Flere har påpekt at statsminister Erna Solberg og statssekretær Sigbjørn Aanes ikke hadde på setebelte på valgkampbussen mandag. For ordens skyld: NRKs fotograf hadde heller ikke setebelte på da opptaket ble gjort.

I et intervju med Dagsrevyen sist mandag sitter Erna Solberg og hennes statssekretær, Sigbjørn Aanes, i buss under valgturné i Kristiansand. Valgkampen innebærer mye reising – tydeligvis så mye at setebeltet lett går i glemmeboken.

– Det var mye ut og inn av bussen, både for meg, statsministeren og journalister, men kritikken forstår jeg. Vi skal bruke setebelte – også om bord i buss, sier statssekretær Sigbjørn Aanes.

Sigbjørn Aanes

LOVER BEDRING: Statssekretær Sigbjørn Aanes forstår reaksjonene og sier det fortsatt er viktig å bruke sikkerhetsbelte i bussen.

Foto: Peder Bergholt / NRK

Flere har kommentert på sosiale medier at de to mangler setebelte i bussen.

I Høyres partiprogram står det at dere har en nullvisjon for hardt skadde og drepte i trafikken. Er dere et godt forbilde på dette nå?

– Det er bra folk sier ifra. Vi håper at denne saken vil bidra til å vise hva man ikke skal gjøre, sier Aanes.

– Et godt eksempel på mange av oss

For om lag ett år siden ble det påbudt med sikkerhetsbelte i bussen. Det er kanskje fortsatt lett å glemme, i hvert fall viser tall fra Statens vegvesen at færre bruker belte på bussen enn i bilen.

– Jeg tror Solberg og Aanes representerer mange av oss. Våre registreringer viser at nittiseks prosent oppgir at de bruker setebelte i bil, mens i buss er det selvrapporterte tallet bare syttifem, sier avdelingsdirektør for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes.

Guro Ranes

KAN BØTELEGGE: – Det er ikke boten på 1500 kroner som er viktig – det er faren du setter deg selv og andre i, sier Guro Ranes. Hun er avdelingsdirektør for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Foto: Knut Opeide

Hun påpeker også viktigheten av beltebruken i buss.

– Når er buss krasjer er det store krefter som blir satt i sving. I tillegg til å sette deg selv i fare, blir du en fare for andre dersom du blir kastet rundt i bussen. Det er ingen grunn til å ikke bruke belte i buss når man automatisk gjør det i bil, sier hun.

Tror det er en gammel vane

Grunnen til at nordmenn er dårligere på bruk av belte i buss enn bil har Ranes ingen klare svar på. Aanes tror det kan skyldes en dårlig vane og sier det er noe de vil fokusere på fremover.

– Før var det ikke seler i bussene, og det var ikke påbudt. Det er det nå, og da synes jeg vi skal bruke denne saken til å si til alle inkludert oss selv: Nå må vi lære, nå må vi bruke belte.

Hva skjer om dere nå skulle få en bot?

– Da må vi jo betale den. Men vi har ikke fått noe spørsmål om det ennå.

AKTUELT NÅ