Hopp til innhold

Solberg lovet bort 500 millioner kroner i superstjerneshow i New York

Statsminister Erna Solberg (H) fikk dele scene med superstjerner som Pharrell Williams, Alicia Keys og Queen i New York lørdag. Årsak: Hun skulle fortelle at Norge øker bidraget til utdanning i kriseområder med en halv milliard kroner.

Erna Solberg, FN

GIR PENGER: Erna Solberg (H) lover mer penger til utdanning i krise- og konfliktområder.

Foto: Frank Franklin II / Frank Franklin II

– Jeg skal opp på scenen rett før Queen skal spille.

Det sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK på telefon fra New York. Hun skal fortelle at Norge skal øke støtten til Education Cannot Wait med 500 millioner kroner frem mot 2022.

Adam Lambert og Brian May i Queen på scenen under Global Citizen Festival i Central Park i New York

QUEEN: Adam Lambert og Brian May på scenen under Global Citizen Festival i Central Park i New York.

Foto: EDUARDO MUNOZ / REUTERS

Har gitt 188 millioner så langt

Fondet, som Norge har vært initiativtager til, hjelper barn og unge i konflikt- og kriseområder med å få utdanning. Siden fondet startet i 2016 har Norge bidratt med 188 millioner kroner.

– Det er et viktig satsingsområde for regjeringen å satse på å sørge for at barn får tilgang til utdanning, sier Solberg.

Hun sier dette er viktig spesielt i områder med konflikt og krise.

– Utdanning er det viktigste våpenet for utvikling. Det er fordi barn, når de blir utdannet, i større grad klarer å ta større grad av kontroll over eget liv og egen skjebne. Når jenter får utdanning vet vi at de får bedre reproduktiv helse, at de klarer seg bedre, får færre barn og gifter seg senere. Alt det som er viktig, sier Solberg.

– Bygger fred

Statsministeren sier også at å satse på utdanning er både fredsbyggende og konfliktløsende.

– Det er en god investering fordi landet blir mer stabilt hvis vi lykkes med å sørge for å hjelpe innbyggerne med å få utdanning, sier Solberg.

– God helse for alle er viktig for å nå bærekraftsmålene. Vi er på riktig vei for å stoppe epidemiene aids, tuberkulose og malaria, men for å komme i mål må vi styrke innsatsen betraktelig, sier Solberg i en pressemelding.

Pharrell Williams på scenen under Global Citizen Festival: Power The Movement i New Y

Pharrell Williams på scenen under Global Citizen Festival: Power The Movement i Central Park i New York.

Foto: Theo Wargo / AFP

Saken oppdatert etter publisering med to rettelser. Fondet ble opprettet i 2016, ikke i 2002. Norge har så langt bidratt med 188 millioner kroner til fondet, ikke 7,3 milliarder som det sto da saken ble publisert.

AKTUELT NÅ