Hopp til innhold

Solberg lover milliardsatsing på politiutstyr

SKI (NRK): Statsminister Erna Solberg (H) har for alvor åpnet valgkampen med sin bussturné på Østlandet. Nå lover hun at det blir 551 nye politibiler hvis hun får fornyet tillit etter stortingsvalget.

Solberg på østlands-turné.

Statsminister Erna Solberg (H) i en politibil ved Follo politistasjon i dag. Nå vil hun ha 551 flere politibiler.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Investeringen i nye politibiler skal redusere gjennomsnittsalderen for norske politibiler med to år, og koster 700 millioner kroner i løpet av neste stortingsperiode.

I tillegg lover Solberg 640 millioner ekstra kroner for å ruste opp politiets utdaterte datasystemer.

– Vi har hatt et stort fokus på å få flere politifolk. Det har gått ut over evnen til å investere i nytt utstyr og biler. Og vi har sagt at i neste periode, i tillegg til å nå to politifolk per 1000 innbyggere, skal vi ha et utstyrsløft, sier statsministeren.

Etterslep

Politiet har i dag 2775 biler. Ifølge Statsministerens kontor er omtrent halvparten av dem eldre enn anbefalt levetid.

Også på IT-området er det store etterslep i politiet. I fjor sviktet politiets egne datasystemer flere ganger, og politibetjenter måtte ta i bruk penn og papir for å føre logger og ta imot anmeldelser.

Politiet bruker fortsatt programmet Basis løsning (BL) fra 1996 til å registrere dokumenter og opplysninger i straffesaker, og til å finne fram til slike opplysninger.

– Norge er fortsatt ett av de landene som har færrest politifolk per innbygger. De gjør en god jobb de vi har, men de trenger bedre utstyr, de trenger flere kolleger, og det har vi tenkt å gjøre i neste periode. Det er blant våre viktigste løfter på beredskapssiden, ved siden av forsvarssatsingen, sier Solberg.

Ikke imponert

Hadia Tajik på landsstyremøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap).

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik mener Erna Solberg burde ha satset mer på politiet i regjeringsperioden som nå snart er over.

– Det skulle bare mangle at politiet får nye biler og penger til fornyelse av IKT-systemene. Det har vært sårt trengt også i de siste fire årene mens hun har vært statsminister, sier Tajik til NRK.

Hun vil imidlertid ikke love at politiet vil få samme beløp dersom Arbeiderpartiet kommer til makten etter valget.

– Arbeiderpartiet kan love at det vil gi pengene som trengs til politi og norsk beredskap. De konkrete summene må vi komme tilbake til når vi sitter i regjering. Det er fordi det er når du sitter i regjering at du kan overskue helt presist hva kostnaden vil bli, sier hun.

Østlandsturné

Før helgen la Solberg ut på en fire dager lang turné i sin nye valgkampbuss. I løpet av fire dager skal hun besøke 18 kommuner i 7 fylker på Østlandet.

Løftet om mer utstyr til politiet kom under et besøk på Follo politistasjon i Ski. Etter politibesøket går turen videre til et sykehjem i Moss, før statsministeren skal besøke Glommafestivalen i Fredrikstad.

Hun skal også innom blant annet Horten og Stavern før turneen avsluttes med jordbær i hagen til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Porsgrunn.

Erna Solberg på turne

Statsminister Erna Solberg (H) ved sin nye valgkampbuss.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger