Hopp til innhold

Legger press på EU – åpner for å avvise asylsøkere

Erna Solberg ber EU få kontroll over yttergrensene. Hvis ikke vil Norge vurdere å avvise asylsøkere som har vært innom andre Schengen-land uten å ha blitt registrert.

Erna Solberg slår ut med hendene

KRAV: Erna Solberg er bekymret for at EU ikke har kontroll over yttergrensene. Hun varsler at det kan få konsekvenser for norsk utlendingspolitikk.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor alle går oppover i Europa og ender i Tyskland, Norge, Sverige og Finland fordi vi er endestasjonen på en reise, sier Erna Solberg til NRK.

Tirsdag kveld meldte regjeringen at de innfører grensekontroll på ferger til Danmark, Sverige og Tyskland. Kontrollen ved Svinesund og andre innfartsveier trappes også opp.

Samtidig varsler Erna Solberg en langt tøffere tone overfor EU.

– Nå må EU få yttergrensene til å fungere. Andre land må registrere.

Regelverket er klart: En asylsøker skal registreres i det første Schengen-landet han eller hun kommer til. Dersom de reiser videre, kan de sendes tilbake dit gjennom Dublin-avtalen.

– Ikke holdbart

Men samtidig kommer det tusenvis av asylsøkere til Norge, som har reist via andre land i Europa, uten at de finnes i andre lands registre. Dersom Norge ikke kan dokumentere at de «tilhører» et annet Schengen-land, må norske myndigheter behandle søknaden.

– Det er ikke holdbart. Da vil ikke Dublin-avtalen og Schengen-systemet fungere, og da må vi begynne å avvise folk hvis det ikke blir en bedre situasjon. Landene som opplever størst tilstrømming må legge press på andre land i Europa slik at de bidrar til at vi får ting til å fungere igjen, sier Solberg.

Hun mener EUs porøse yttergrenser truer asylinstituttet, og reagerer på at mange land «lukker øynene for strømmene som går forbi».

– Til slutt må vi vurdere, hvis yttergrensene ikke fungerer, hvorvidt vi kan opprettholde at du kan komme gjennom alle disse trygge landene, og så søke i Norge, sier Solberg.

Intern EU-krangel

EU har forsøkt å få kontroll over situasjonen, men møter motstand blant medlemslandene.

EU-landene har blant annet vedtatt å fordele 120.000 asylsøkere fra Italia, Hellas og Ungarn til andre europeisk land. Landene i øst har protestert kraftig. Nå melder også Danmark seg på.

Denne uken sa statsminister Lars Løkke Rasmussen til Danmarks Radio at de vil suspendere løftet om å ta imot 1000 asylsøkere så lenge det interne EU-systemet har brutt sammen.

Båtflyktninger kommer til Lesbos etter å ha krysset sjøen fra Tyrkia

NORGE DELTAR: Land som Hellas og Italia mottar svært mange båtflyktninger. Den norske regjeringen bidrar frivillig i kvotefordelingen og har varslet EU om at vi kan ta 1500 asylsøkere.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Senterpartiet, som er mot Schengen-avtalen, mener dagens situasjon forsterker behovet for å melde seg ut av grensesamarbeidet.

Solberg er ikke enig.

– Hvis du sier opp Schengen, og dermed også Dublin-avtalen, så må vi behandle søknadene til alle asylsøkere, uten at vi kan returnere dem til andre land i Europa, sier statsministeren.

AKTUELT NÅ